Pogača s Evom na viški način
- Recept by coolinarika.com -Pogača na viški način sadrži sve najbolje iz Mediterana, objedinjeno u nadjevu od sardine, maslinovog ulja, pelata, kapara, luka, vina i začina. Zahvaljujemo Ivanu Pažaninu na ustupljenom receptu.
![Pogača s Evom na viški način](https://podravkaiovariations.azureedge.net/34bb5f2a-7786-11eb-8b44-eae62b4ff99e/v/f2b1f6a6-64bc-11eb-b6c2-0242ac130010/1024x768-f2b21802-64bc-11eb-a115-0242ac130010.jpeg)
Priprema
U malo mlake vode dodajte šećer i kvasac te ostavite da se kvasac digne. Brašnu dodajte maslinovo ulje, sol i kvasac i tijesto umijesite da dobijete kompaktnu smjesu. Razrađeno tijesto ostavite odmarati oko pola sata. Dok čekate tijesto da se digne, zagrijte maslinovo ulje u dubljoj tavi. Dodajte na ploške narezan luk i popecite da postane staklast. Kad je uvenuo, dodajte sol, češnjak, kapare, peršin, papar, zdrobljene pelate i vino. Pirjajte na laganoj vatri, a potkraj kuhanja dodajte šećer i posolite. Malo motara dodajte u nadjev, a ostatak sačuvajte. Kad se tijestu udvostručio volumen razvaljajte ga na debljinu malo manju od centimetra. Tijesto prenesite u maslinovim uljem namazan pleh tako da rubovi tijesta vise s rubova pleha sa svih strana. Rubove tijesta malo podignite preko ruba posude. Na tijesto stavite pripremljeni nadjev, rasporedite Eva sardine i pospite s ostatkom motara. Prekrijte rubovima tijesta, donji rub prebacite preko ruba gornjeg i zamotajte. Površinu izbodite vilicom, pogaču nakapajte maslinovim uljem, premažite rukama i nabodite vilicom da izađe zrak. Ostavite 10 minuta neka se diže. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 40 minuta.
Posluživanje: Pogaču narežite i poslužite toplu ili hladnu.
Savjet: Pečenu pogaču prekrijte i ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.