Boem kocke

Boem kocke su jedan od onih kolač koje svi poznaju i vole. Nemoguće je zamisliti velika obiteljska okupljanja i blagdane bez ovog kremastog i ukusnog kolača, a tajni sastojak ukusne i čvrste kreme krije se u Dolcela pudingu.Zahvaljujemo blogerici Andrei Cukrov na ustupljenom receptu.

  • 80 min
  • Srednje zahtjevno
Boem kocke

Sastojci

Za bsikvit:

Za kremu od vanilije:

Za glazuru:

  • 200 g tamne čokolade sa 70% kakao mase
  • 6 žlica ulja

Priprema

  1. Za biskvit:
  2. U zdjeli pomiješajte jaja i šećer pa sve dobro izmiješajte mikserom kako bi dobili gustu, svjetlu smjesu.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, lješnjake, prašak za pecivo, čokoladu u prahu i prstohvat soli.Dodajte ovu mješavinu suhih sastojaka smjesi od jaja i šećera pa sve još jednom izmiješajte mikserom kako bi se povezalo. Na kraju umiješajte i ulje.
  4. Razdijelite smjesu na pet jednakih dijelova. Lim za pečenje (cca. 25x35 cm) obložite papirom za pečenje pa na njega u tankom sloju rasporedite jednu petinu smjese za biskvit. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 10 minuta.
  5. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, zajedno s papirom za pečenje ga kliznite s lima, prekrijte ga čistom krpom i ostavite ga da se hladi. Ponovite postupak pečenja s preostalom smjesom dok ne dobijte pečenih pet biskvitnih kora.
  6. Ohlađene kore pažljivo odvojite od papira za pečenje pa prvu prebacite na pladanj.Premažite je s malo mlijeka i zatim je nadjenite petinom kreme od vanilije. Preklopite kremu sljedećim biskvitom, ponovno premažite mlijekom i petinom kreme te nastavite tako dok ne potrošite sve sastojke.

Za kremu od vanilije

  1. U zdjeli pomiješajte 100 ml mlijeka i sva tri pudinga od vanilije da dobijete glatku i gustu smjesu.
  2. Preostalo mlijeko prebacite u lonac, dodajte šećer i vanilin šećer pa sve kuhajte nad umjerenom vatrom do vrenja. Smanjite vatru i dodajte mješavinu od pudinga i mlijeka.
  3. Energično sve miješajte pjenjačom dok se ne pretvori u gustu smjesu. Maknite s vatre, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
  4. U ohlađeni puding električnim mikserom umiješajte maslac sobne temperature. Ovako pripremljenu kremu podijelite na 5 jednakih dijelova pa nadjenite biskvite. Ukoliko želite sačuvajte malo kreme i za ukrašavanje kolača.
  5. Ovako složen kolač ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi i stine, a zatim ga premažite čokoladnom glazurom.

Za čokoladnu glazuru

  1. Nad parom otopite čokoladu i dodajte ulje. Otopljeno ostavite sa strane da se malo ohladi, a zatim prelijte preko ohlađenog kolača.

Posluživanje: Narežite kolač na kocke, po želji ga ukrasite s još kreme, čokoladnim listićima i sjeckanim lješnjacima pa poslužite.

Savjet: Ukoliko kolač preliven čokoladnom glazurom držite u hladnjaku, prije rezanja ga ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi kako glazura ne bi pucala.

ADIO ADITIVI!

Poznata jela bez nepoznatih sastojaka