Pekmez od drena
- Recept by coolinarika.com -Uzmimo stvar u svoje ruke i skuhajmo pravi domaći pekmez nezaboravnog okusa koji vraća u djetinjstvo i vrijeme kada su ga radile vrijedne bakine ili majčine ruke. Odličan je u palačinkama i kolačima ili jednostavno na kruhu uz bijelu kavu!
Priprema
Zrele i mekane plodove drena dobro operite. Plodove stavite u široku posudu i zagrijte na laganoj vatri da omekšaju i odvoje se od koštica (oko 20 minuta). Po potrebi podlijte s malo vode (100 ml), zatim propasirajte da odvojite koštice. Pasiranom drenu dodajte šećer i zagrijavajte uz miješanje. Kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću, otprilike 30-ak minuta. Pred kraj kuhanja dodajte limunsku kiselinu i još kratko prokuhajte. Vruću smjesu ulijte u čiste i zagrijane manje staklenke. Zatvorite celofanom ili poklopcem.
Posluživanje: Poslužite za doručak uz krišku domaćeg kruha i topli napitak.
Savjet: Pekmez možete upotrijebiti i za premazivanje različitih kolačića, palačinki, ali i uz meso divljači.