Pekmez od drena

Uzmimo stvar u svoje ruke i skuhajmo pravi domaći pekmez nezaboravnog okusa koji vraća u djetinjstvo i vrijeme kada su ga radile vrijedne bakine ili majčine ruke. Odličan je u palačinkama i kolačima ili jednostavno na kruhu uz bijelu kavu!

  • 50 min
  • Srednje zahtjevno
Pekmez od drena

Sastojci

Priprema

  1. Zrele i mekane plodove drena dobro operite.
  2. Plodove stavite u široku posudu i zagrijte na laganoj vatri da omekšaju i odvoje se od koštica (oko 20 minuta).
  3. Po potrebi podlijte s malo vode (100 ml), zatim propasirajte da odvojite koštice.
  4. Pasiranom drenu dodajte šećer i zagrijavajte uz miješanje.
  5. Kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću, otprilike 30-ak minuta.
  6. Pred kraj kuhanja dodajte limunsku kiselinu i još kratko prokuhajte.
  7. Vruću smjesu ulijte u čiste i zagrijane manje staklenke. Zatvorite celofanom ili poklopcem.

Posluživanje: Poslužite za doručak uz krišku domaćeg kruha i topli napitak.

Savjet: Pekmez možete upotrijebiti i za premazivanje različitih kolačića, palačinki, ali i uz meso divljači.

Začini inspiracije

Monozačini