Slavonska pizza
- Recept by coolinarika.com -Ovo jelo od tijesta nadjevom se prilagođava svakoj geografskoj širini i dužini. Tako je ovdje klasično pizza tijesto dobilo svoju slavonsku inačicu. Nadjev je bogat šunkom, kulenom i hamburgerom, a ljutinu, tipičnu za slavonsku kuhinju, podesite vlastitom gastronomskom ukusu.
Priprema
Kvasac razmutite s 2-3 žlice tople vode, dodajte šećer i pustite da odstoji oko 5 minuta na toplom mjestu. Brašnu dodajte sol, maslinovo ulje, dignuti kvasac te dodajući toplu vodu električnom miješalicom umijesite mekano tijesto. Pokriveno tijesto ostavite dizati na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči (oko 30 minuta). Kalup (Ø 33cm) dobro premažite maslacem. Dignuto tijesto razvaljajte na veličinu kalupa i stavite ga u kalup. U passatu dodajte origano, šećer, prstohvat soli, papar i dobro promiješajte. Tijesto premažite pripremljenom passatom i pospite naribanim sirom. Po tijestu rasporedite šunku narezanu na rezance, na tanke ploške narezane kulen i hamburger, feferone, a na sredinu izlijte jaje. Pizzu pecite oko 10 minuta na temperaturi od 250°C.
Posluživanje: Pizzu poslužite neposredno nakon pečenja.
Savjet: Ako želite jako ljutu pizzu, u passatu umiješajte čili u prahu.