Pastrva na staro-salzburški način

Koliko je povijest hirovita i na tanjuru, govori ovo jelo. Umak mu je žut od šafrana, koji se nekad cijenio poput zlata.

  • 40 min
  • Složeno
Pastrva na staro-salzburški način

Sastojci

  • 1 limun
  • 1 žličica Vegete
  • ulje za prženje i paniranje
  • 4 manje pastrve

Za umak

  • sol
  • 1 žličica Vegete
  • 1 žličica šafrana
  • Vegeta Maestro bijeli papar
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 100 ml bijelog vina
  • 1 glavica luka
  • 40 g maslaca

Za paniranje

Priprema

  1. Pastrve filetirajte tako da s leđne strane uz kralježnicu oštrim nožem odvojite filete. Pospite 1 žličicom Vegete i nakapajte limunovim sokom. Dosolite po želji.
  2. Dok se pastrve mariniraju, pripremite umak: na 30 g zagrijanog maslaca svijetlo popecite nasjeckani luk, zalijte vinom, ostavite da vino ispari pa dodajte mješavinu slatkog i kiselog vrhnja, malo soli, bijeli papar i Vegetu te ostavite kuhati dok se količina tekućine ne smanji.
  3. Dobiveni umak procijedite, dodajte preostali maslac i šafran pa još kratko prokuhajte.
  4. Marinirane filete pastrve uvaljajte u brašno, jaja i na kraju u kukuruzno brašno pa ispržite u zagrijanom ulju.

Posluživanje: Na ugrijane tanjure složite po dva komada pržene pastrve, prilog od povrća i pripremljeni umak od šafrana. Ukrasite ploškama limuna, grančicom kopra ili peršina i poslužite.

Savjet: Ribu možete poslužiti i s umakom na bazi majoneze.Limun čini pastrvu svježom, a smjesa za paniranje čvrstom.

ZA SEBE BIRAM NAJBOLJE

Okusi nadahnuti prirodom