Gris knedle sa sirom
- Recept by coolinarika.com -Gris okruglice ili knedle prava su asocijacija na bakinu kuhinju. Samostalno jelo ili slatki završetak obroka s preljevom od krušnih mrvica, šećera i cimeta vratit će nam poznate mirise i okuse djetinjstva.
Priprema
Mlijeko zagrijte do vrenja, dodajte maslac i sol. Uz neprekidno miješanje mlijeka, usipajte pšeničnu krupicu (gris) u jednom potezu i miješajte dok se ne zgusne. U ohlađeni kuhani gris umiješajte žumanjke i sir. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu oblikujte mokrim rukama u knedle (oko 14 komada) i stavite kuhati u kipuću malo posoljenu vodu te kuhajte 10 minuta. Na zagrijani maslac dodajte krušne mrvice, vanilin šećer i cimet. Kratko popecite i u njih uvaljajte kuhane vruće gris knedle.
Posluživanje: Poslužite posute šećerom u prahu.
Savjet: Ove gris knedle možete pripremiti i na slano posute sirom ribancem.