Raštika sa suhim mesom
- Recept by coolinarika.com -Iako komercijalno često zanemarena, raštika je puna kalcija, kalija, betakarotena i drugih antioksidansa. Najbolja je nakon prvih mrazeva kada slatkogorkasti okus najviše i dolazi do izražaja.

Priprema
Oprana rebra ili neko drugo suho meso skuhajte, a vodu od kuhanja sačuvajte. Očišćenu raštiku narežite na krupnije rezance, kratko je prokuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite. Mrkvu narežite na ploške, krumpir na kockice, luk sitno narežite, a češnjak nasjeckajte. Junetinu narežite na kockice. U dubljoj posudi zagrijte ulje, dodajte luk i junetinu pa zapecite uz miješanje. Dodajte mrkvu, pa i nju kratko zapecite. Kad se mrkva zapeče, ulijte vode toliko da prekrije sadržaj. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri. Kada meso djelomično omekša, dodajte raštiku, češnjak, krumpir, crni papar, Vegetu i narezano kuhano suho meso. Dodajte vode preostale od kuhanja suhog mesa i nastavite kuhati dok povrće i meso ne omekšaju.
Posluživanje: Poslužite toplo.
Savjet: Na slanoću jela utječe slana voda u kojoj se kuhalo suho meso stoga budite oprezni u prethodnom soljenju jela.