Dalmatinski kolač od rogača i suhih smokava

Rogačevo brašno, nepravedno zaboravljen sastojak starinskih slastica, ponovno se vraća u modu. Uz smokve, med, cimet, klinčić i limunovu koricu, kolač s rogačem, probudit će u vama sjećanje na neopisivo mirisne i ukusne bakine kolače.

  • 80 min
  • Srednje zahtjevno
Dalmatinski kolač od rogača i suhih smokava

Sastojci

Za tijesto

Za tijesto

Za tijesto

  • oko 250 ml mlijeka
  • 50 g šećera

Za tijesto

Za tijesto

Za tijesto

  • 50 g maslaca

Za tijesto

Za tijesto

Za tijesto

  • 2 žličice naribane korice limuna
  • 2 žumanjka

Za tijesto

  • 2 žumanjka

Za tijesto

  • malo soli

Za tijesto

  • malo soli

Za nadjev

  • 250 g brašna rogača

Za nadjev

  • 250 g brašna rogača

Za nadjev

  • 400 ml mlijeka

Za nadjev

  • 400 ml mlijeka
  • 200 g sitno narezanih suhih smokava

Za nadjev

  • 200 g sitno narezanih suhih smokava

Za nadjev

  • 130 ml meda

Za nadjev

  • 130 ml meda
  • 1 žlica naribane korice limuna

Za nadjev

  • 1 žlica naribane korice limuna

Za nadjev

  • malo klinčića u prahu

Za nadjev

Za nadjev

Za nadjev

  • 50 g šećera u prahu

Priprema

  1. Kvasac razmutite u nekoliko žlica toplog mlijeka, dodajte žličicu šećera i ostavite da se diže oko 5 minuta.
  2. Kvasac razmutite u nekoliko žlica toplog mlijeka, dodajte žličicu šećera i ostavite da se diže oko 5 minuta.
  3. U sredini brašna napravite udubljenje i izlijte dignuti kvasac pa ostavite da se još malo diže.
  4. U sredini brašna napravite udubljenje i izlijte dignuti kvasac pa ostavite da se još malo diže.
  5. Za to vrijeme promiješajte preostalo mlijeko, rastopljeni maslac, preostali šećer, vanilin šećer, limunovu koricu, žumanjke i malo soli. Uspite u brašno i umiješajte glatko tijesto uz dodavanje mlijeka po potrebi.
  6. Za to vrijeme promiješajte preostalo mlijeko, rastopljeni maslac, preostali šećer, vanilin šećer, limunovu koricu, žumanjke i malo soli. Uspite u brašno i umiješajte glatko tijesto uz dodavanje mlijeka po potrebi.
  7. Dobro izrađeno tijesto ostavite da se diže na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči.
  8. Dobro izrađeno tijesto ostavite da se diže na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči.
  9. Nadjev pripremite tako da brašno rogača prelijete kipućim mlijekom, promiješate i ostavite da se hladi.
  10. Nadjev pripremite tako da brašno rogača prelijete kipućim mlijekom, promiješate i ostavite da se hladi.
  11. Rogaču dodajte smokve, med, limunovu koricu, klinčić, cimet, šećer u prahu i dobro promiješajte.
  12. Rogaču dodajte smokve, med, limunovu koricu, klinčić, cimet, šećer u prahu i dobro promiješajte.
  13. Dignuto tijesto tanko razvaljajte tako da bude duže, a ne previše široko. Premažite ga ohlađenim nadjevom i savijte (zarolajte), a zatim ga složite u okrugli kalup premazan maslacem tako da dobije oblik puža.
  14. Dignuto tijesto tanko razvaljajte tako da bude duže, a ne previše široko. Premažite ga ohlađenim nadjevom i savijte (zarolajte), a zatim ga složite u okrugli kalup premazan maslacem tako da dobije oblik puža.
  15. Pripremljeni kolač dižite još oko 10 minuta, a zatim ga pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 40 minuta.
  16. Pripremljeni kolač dižite još oko 10 minuta, a zatim ga pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 40 minuta.

Posluživanje: Ohlađeni kolač narežite na kriške i po želji pospite šećerom u prahu kojeg ste aromatizirali s malo cimeta.

Savjet: Nakon 15 minuta kolač prekrijte papirom za pečenje da ne bude pretaman.

Čokolada

Zadovoljstvo na kvadrat