Veganski burger od riže, batata i graha
- Recept by coolinarika.com -Isprobajte veganski burger sa zapečenim pattyjem uz umak po želji, baby špinat, ljubičasti luk i cherry rajčicu te uživajte u savršenoj kombinaciji. Zahvaljujemo blogeru Vedranu Boškoviću na ustupljenom receptu.
![Veganski burger od riže, batata i graha](https://piovariations.cdn.podravka.net/697691c8-e39f-11eb-b8ad-c2a55711a134/v/f2b1f6a6-64bc-11eb-b6c2-0242ac130010/1024x768-f2b21802-64bc-11eb-a115-0242ac130010.jpeg)
Priprema
Priprema ovog burgera je poprilično jednostavna iako zahtjeva nešto više vremena. Započnite tako da batate na nekoliko mjesta probodete vilicom, stavite ih u posudu za pečenje, prekrijete folijom te pečete na 200 °C 45-60 minuta tj. dok se unutrašnjost batata ne ispeče. Pečeni batat ogulite, stavite u posudu srednje veličine. Pomoću gnječalice za krumpir napravite pire od batata. Rižu dodajte u 300 ml vrele vode i kuhajte 12-15 min. Ohladite je i dodajte batatu skupa s ocijeđenim i ispranim grahom. Orahe sitno nasjeckajte i dodajte smjesi. Zatim dodajte začine, mljeveni crni papar, sol, kumin, Dimljenu slatku papriku, Chili i sve dobro promiješajte. Ako je smjesa previše mokra dodajte zobene pahuljice. Oblikujte 4 “patty-a”, stavite ih u posudu za pečenje prekrivenu papirom za pečenje. Nakapajte maslinovim uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C 30 minuta. Zatim ih oprezno preokrenite i pecite još 15 minuta. Pecivo prerežite na pola , a zatim lagano popecite. Umak stavite na donju polovicu peciva. Na umak stavite baby špinat, zatim pečeni patty, a na vrh sitno nasjeckani ljubičasti luk i tanko rezanu cherry rajčicu. Burger završite s drugom polovicom peciva na koju ste također namazali malo umaka.
Posluživanje: Poslužite odmah.
Savjet: Neka veličina “patty-a” bude veličine peciva za burger.