Carski drobljenac (Kaiserschmarren)
- Recept by coolinarika.com -Doručak ili večera? Za ljubitelje ovog kultnog jela i podsjetnika na djetinjstvo nema dileme – uvijek je dobrodošlo, jednostavno posipano sa šećerom ili finim džemom. Mi vam predlažemo inačicu s finim umakom od jabuka.
Priprema
Žumanjke, cimet šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte, dodajte mlijeko, brašno i malo soli pa sve zajedno još dobro izmiješajte. Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Polovicu tijesta ulijte u zagrijanu tavu (promjera 28 cm) u kojoj ste otopili maslac i pecite dok na donjoj strani ne postane smeđe, a zatim pomoću vilice izmrvite tijesto na manje komade i još ih vrlo kratko popecite. Zatim isto učinite i s drugom polovicom lijevanog tijesta. Za umak ogulite jabuke i narežite na četvrtine pa ih kuhajte u zašećerenoj vodi dok ne omekšaju. Propasirajte ih, ohladite i stavite u zdjelu za posluživanje.
Posluživanje: Popečene komadiće tijesta (drobljenac) stavite u tanjur, pospite šećerom u prahu i poslužite uz umak od jabuka.
Savjet: U umak možete dodati i nekoliko kapi limunova soka. Održavat će lijepu boju umaka od jabuka i dati mu svježinu. Po želji, možete još malo pošećeriti ovisno o tome koju ste vrstu jabuka upotrijebili.