Slatki doručak

Za najslađi početak dana

Carski drobljenac (Kaiserschmarren)

Doručak ili večera? Za ljubitelje ovog kultnog jela i podsjetnika na djetinjstvo nema dileme – uvijek je dobrodošlo, jednostavno posipano sa šećerom ili finim džemom. Mi vam predlažemo inačicu s finim umakom od jabuka.

  • 30 min
Carski drobljenac (Kaiserschmarren)

Sastojci

Za drobljenac

Za umak

  • 350 g jabuka
  • 100 ml vode
  • 30 g šećera

Priprema

  1. Žumanjke, cimet šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte, dodajte mlijeko, brašno i malo soli pa sve zajedno još dobro izmiješajte.
  2. Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
  3. Polovicu tijesta ulijte u zagrijanu tavu (promjera 28 cm) u kojoj ste otopili maslac i pecite dok na donjoj strani ne postane smeđe, a zatim pomoću vilice izmrvite tijesto na manje komade i još ih vrlo kratko popecite. Zatim isto učinite i s drugom polovicom lijevanog tijesta.
  4. Za umak ogulite jabuke i narežite na četvrtine pa ih kuhajte u zašećerenoj vodi dok ne omekšaju. Propasirajte ih, ohladite i stavite u zdjelu za posluživanje.

Posluživanje: Popečene komadiće tijesta (drobljenac) stavite u tanjur, pospite šećerom u prahu i poslužite uz umak od jabuka.

Savjet: U umak možete dodati i nekoliko kapi limunova soka. Održavat će lijepu boju umaka od jabuka i dati mu svježinu. Po želji, možete još malo pošećeriti ovisno o tome koju ste vrstu jabuka upotrijebili.

Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće