Umak Béarnaise
- Recept by coolinarika.com -Ovim klasičnim umakom ispisana je povijest francuske kuhinje. Još topli umak poslužite uz odreske, pečenu govedinu, piletinu ili ribu s roštilja i uživajte u njima jedući ih polako u maniri francuskih kraljeva.

Priprema
U malu tavu za umake stavite sitno nasjeckani mladi luk i krasuljicu, estragon, zdrobljeni papar, ocat i vino. Kuhajte na srednje jakoj vatri kako bi se tekućina smanjila na pola. Odmaknite s vatre i pustite da se ohladi. Žumanjke stavite u posudu iznad vodene kupelji i dobro ih izmiješajte pjenjačom. Mješavinu octa, vina i začina procijedite kroz gusto sito i ulijte u žumanjke te sve skupa lagano miješajte još 2-3 minute. Posudu sa žumanjcima odmaknite s vatre i lagano umješavajte komad po komad maslaca neprekidno miješajući. Svaki komad maslaca pustite da se otopi prije nego li dodate sljedeći. Kada umak bude gladak poput majoneze, posolite ga i začinite prstohvatom kajenskog papra. Na kraju umiješajte nasjeckani peršin.
Posluživanje: Topli umak poslužite uz pečenu govedinu, odreske, piletinu ili ribu.
Savjet: Dok u žumanjke dodajete maslac, voda u vodenoj kupelji ne smije kipjeti ni dodirivati dno posude sa žumanjcima.