Tempura

Tempura je danas poznato kao japansko jelo. Povijest gastronomije, međutim, spominje da su tempuru zapravo još u 17.stoljeću u Zemlju Izlazećeg Sunca donijeli portugalski misionari.

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
Tempura

Sastojci

Za posluživanje

  • soja umak

Priprema

  1. Škampe ostavite kratko vrijeme u zamrzivaču, a potom im odvojite repove i očistite ih od oklopa.
  2. Povrće i gljive operite, osušite i narežite na štapiće (paprikama ogulite kožicu).
  3. Brašno stavite u dublju posudu, izmiješajte s praškom za pecivo, dodajte bjelanca i vrlo hladnu vodu pa pjenjačom dobro izmiješajte tako da dobijete tekuće tijesto. Tijesto stavite nakratko u hladnjak.
  4. U dubokoj posudi zagrijte ulje na oko 180°C. Povrće pospite Vegetom i izmiješajte.
  5. Rukom uzimajte povrće, umočite ga u tijesto i stavljajte u vruće ulje. Prženje neka traje kratko. Isto učinite i sa škampima.
  6. Prženo povrće i škampe vadite rupičastom žlicom i stavljajte na kuhinjski papir koji će upiti suvišnu masnoću.

Posluživanje: Poslužite odmah na toplim tanjurima, poškropljeno sojinim umakom.

Savjet: Povrće za tempuru birajte prema sezoni.Ako se smjesa za umakanje tijekom pripreme zagrije, posudu sa smjesom rashladite ledom.

Dobri stari pekmezi

Toliko dobri da ćete se raspekmeziti.