Tempura
- Recept by coolinarika.com -Tempura je danas poznato kao japansko jelo. Povijest gastronomije, međutim, spominje da su tempuru zapravo još u 17.stoljeću u Zemlju Izlazećeg Sunca donijeli portugalski misionari.
Priprema
Škampe ostavite kratko vrijeme u zamrzivaču, a potom im odvojite repove i očistite ih od oklopa. Povrće i gljive operite, osušite i narežite na štapiće (paprikama ogulite kožicu). Brašno stavite u dublju posudu, izmiješajte s praškom za pecivo, dodajte bjelanca i vrlo hladnu vodu pa pjenjačom dobro izmiješajte tako da dobijete tekuće tijesto. Tijesto stavite nakratko u hladnjak. U dubokoj posudi zagrijte ulje na oko 180°C. Povrće pospite Vegetom i izmiješajte. Rukom uzimajte povrće, umočite ga u tijesto i stavljajte u vruće ulje. Prženje neka traje kratko. Isto učinite i sa škampima. Prženo povrće i škampe vadite rupičastom žlicom i stavljajte na kuhinjski papir koji će upiti suvišnu masnoću.
Posluživanje: Poslužite odmah na toplim tanjurima, poškropljeno sojinim umakom.
Savjet: Povrće za tempuru birajte prema sezoni.Ako se smjesa za umakanje tijekom pripreme zagrije, posudu sa smjesom rashladite ledom.