Uskrsna pletenica

Za Uskrs valja skuhati šunku i jaja, naribati hren, ispeći blagdanska peciva i kolače. Među njima svakako je i uskrsna pletenica ukrašena kuhanim jajima. Prava ljepotica za vaš blagdanski stol.

  • 120 min
  • Srednje zahtjevno
Uskrsna pletenica

Sastojci

Za premazivanje

  • 1 razmućeno jaje

Za ukrašavanje

  • 3-5 kuhanih jaja

Priprema

  1. Brašnu dodajte sol, šećer, limun šećer, kvasac, jaja i toplo mlijeko. Izradite glatko tijesto i ostavite pokriveno na toplom mjestu da se diže dok se volumen ne udvostruči.
  2. Dignuto tijesto premijesite i oblikujte duguljasto, zatim ga zarežite po duljini gotovo do vrha na tri dijela i ispletite pletenicu.
  3. Na pletenicu rasporedite kuhana jaja (ili obojene pisanice) te je premažite razmućenim jajetom. Pletenica može biti duguljasta, okrugla ili u obliku srca.
  4. Pripremljenu pletenicu pustite da se diže oko 15 minuta, a zatim je pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.

Posluživanje: Uskrsna pletenica nosi se na blagdan u crkvu i jede za “vuzemni fruštruk”.

Savjet: Tijekom pečenja pletenicu prekrijte papirom da ne bude pretamne boje.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...