Uskrsna pletenica
- Recept by coolinarika.com -Za Uskrs valja skuhati šunku i jaja, naribati hren, ispeći blagdanska peciva i kolače. Među njima svakako je i uskrsna pletenica ukrašena kuhanim jajima. Prava ljepotica za vaš blagdanski stol.

Priprema
Brašnu dodajte sol, šećer, limun šećer, kvasac, jaja i toplo mlijeko. Izradite glatko tijesto i ostavite pokriveno na toplom mjestu da se diže dok se volumen ne udvostruči. Dignuto tijesto premijesite i oblikujte duguljasto, zatim ga zarežite po duljini gotovo do vrha na tri dijela i ispletite pletenicu. Na pletenicu rasporedite kuhana jaja (ili obojene pisanice) te je premažite razmućenim jajetom. Pletenica može biti duguljasta, okrugla ili u obliku srca. Pripremljenu pletenicu pustite da se diže oko 15 minuta, a zatim je pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.
Posluživanje: Uskrsna pletenica nosi se na blagdan u crkvu i jede za “vuzemni fruštruk”.
Savjet: Tijekom pečenja pletenicu prekrijte papirom da ne bude pretamne boje.