Tatarski biftek
- Recept by coolinarika.com -Priprema hladnog predjela svjetske slave, tatarskog bifteka, počinje dugotrajnim mariniranjem goveđeg filea. Pri usitnjavanju mesa, naoštrite noževe i zaboravite na električnu sjeckalicu. Bitno je smjesu dobro homogenizirati.
Priprema
Goveđu pisanicu dobro očistite od žilica, pa je iskošite i dobro usitnite. Nakon čišćenja trebalo bi vam ostati 720 g mesa. Najprije pripremite osnovni umak tako da žumanjke, senf, sol, papar i limunov sok promiješate, a zatim postepeno dodajte ulje kap po kap. Dobro izmješajte, a zatim umaku dodajte usitnjeni češnjak, sitno narezane krastavce, usitnjene slane filete inćuna, sitno nasjeckani crveni luk, kapare i mljevenu papriku. Sve dobro promješajte, a zatim dodajte ketchup ,tabasco , iWorcestershire umak.U pripremljeni umak dodajte pola količine pripremljene goveđe pisanice. Po potrebi još malo posolite i dobro izmiješajte. Miješajte tako da u jednu ruku uzmete žlicu, a u drugu vilicu. Žlicom zagrabite malu količinu mesa, a zatim vilicom gnječite meso jer ćete na taj način homogenizirati smjesu kako bi se svi začini proželi. Dodajte zatim preostali dio mesa, i na isti način ga izmiješajte, da se masa dobro ujednači. Prije posluživanja tatarski biftek kušajte i po potrebi još začinite. Na kraju dodajte konjak koji jelu daje posebnu aromu.
Posluživanje: Tatarski biftek pripremljen na ovaj način poslužite uz topli prepečenac i maslac.
Savjet: Za pripremu tatarskog bifteka, bitno je da goveđa pisanica “odleži”. Tatarski biftek dobro usitnite oštrim nožem na dasci, a možete ga usitniti i u električnoj sjeckalici.