Blagdanska sarma

Sarmu često povezujemo uz zimsko doba. Iako mnogi vjerojatno imaju već svoj isprobani recept, otvoreni smo i za nove mogućnosti, jer uz pravi omjer i kombinaciju začina, jelo će dobiti mirisnu blagdansku notu.

  • 100 min
  • Jednostavno
Blagdanska sarma

Priprema

  1. Sadržaj vrećice Fanta pomiješajte sa 100 ml mlake vode i ostavite nekoliko minuta.
  2. Mljevenom mesu dodajte pripremljeni Fant i rižu, začinite cimetom i klinčićem te dobro promiješajte.
  3. Listovima kupusa odstranite zadebljale dijelove. Na svaki list stavite 1 do 2 žličice mesnog nadjeva pa sarmice savijajte od zadebljalog dijela prema kraju lista.
  4. Krajeve dobro uvijte da se sarmice pri kuhanju ne odmotaju. Ostatak kupusa narežite na rezance i stavite na dno šire posude.
  5. Sarmice složite u jednom sloju, uredno, ali vrlo tijesno jednu uz drugu i preko njih stavite ploške pancete te listove lovora.
  6. Ulijte vode toliko da pokrije sadržaj, poklopite i kad zakipi, kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat. Za vrijeme kuhanja jelo ne miješajte, nego samo povremeno protresite posudu.
  7. Tijekom pripreme po potrebi dolijevajte vodu kako bi sarmice cijelo vrijeme bile prekrivene tekućinom.
  8. Potkraj kuhanja dodajte pasiranu rajčicu, dimljenu papriku, Vegetu i umiješajte Gussnel razmućen u malo vode. Pustite da sve još kuha 10-ak minuta da se okusi povežu.
  9. Jelo treba sadržavati dovoljno tekućine.

Posluživanje: Poslužite s pire krumpirom.

Savjet: Kombinacija lovora, cimeta i klinčića dat će dodatnu mirisnu blagdansku notu ovom receptu za sarmu.

Začini inspiracije

Monozačini