Baklava s pistacijama
- Recept by coolinarika.com -Nedavno su nas na letu za egzotičan istok poslužili s baklavama. Trostruko ugodno iznenađenje, jer su umjesto oraha bile nadjevene pinjolama i mirisale na naranče. Za nezaboravno iskustvo ne morate na put…
Priprema
U namašćenu tepsiju posložite 2 lista tijesta i premažite ih rastopljenim maslacem. Po listovima rasporedite dio pistacija, pokrijte s dva lista tijesta i premažite maslacem. Tako slažite nadjev i tijesto dok sve ne potrošite. Završite s tijestom, premažite maslacem i narežite na kocke. Pecite u zagrijanoj pećnici na 170°C 35 minuta, zatim povisite temperaturu na 210°C i pecite još 10 minuta. Šećer otopite u vodi, dodajte limunsku kiselinu i kuhajte uz neprekidno miješanje tako dugo dok ne dobijete gust sirup. Na kraju dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja od naranče. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Pečenu baklavu prelijte sirupom i ostavite stajati do drugog dana da upije tekućinu.
Posluživanje: Poslužite dobro rashlađenu.
Savjet: Želite li postići još više mediteranski okus, iskombinirajte više orašastih plodova (badema, pinjola, pistacija).