Baklava s pistacijama

Nedavno su nas na letu za egzotičan istok poslužili s baklavama. Trostruko ugodno iznenađenje, jer su umjesto oraha bile nadjevene pinjolama i mirisale na naranče. Za nezaboravno iskustvo ne morate na put…

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
Baklava s pistacijama

Sastojci

  • 200 g maslaca
  • 350 g očišćenih i samljevenih pistacija
  • 300 g tankog tijesta za baklavu

Za sirup

Priprema

  1. U namašćenu tepsiju posložite 2 lista tijesta i premažite ih rastopljenim maslacem.
  2. Po listovima rasporedite dio pistacija, pokrijte s dva lista tijesta i premažite maslacem. Tako slažite nadjev i tijesto dok sve ne potrošite. Završite s tijestom, premažite maslacem i narežite na kocke.
  3. Pecite u zagrijanoj pećnici na 170°C 35 minuta, zatim povisite temperaturu na 210°C i pecite još 10 minuta.
  4. Šećer otopite u vodi, dodajte limunsku kiselinu i kuhajte uz neprekidno miješanje tako dugo dok ne dobijete gust sirup.
  5. Na kraju dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja od naranče. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
  6. Pečenu baklavu prelijte sirupom i ostavite stajati do drugog dana da upije tekućinu.

Posluživanje: Poslužite dobro rashlađenu.

Savjet: Želite li postići još više mediteranski okus, iskombinirajte više orašastih plodova (badema, pinjola, pistacija).

ZA SEBE BIRAM NAJBOLJE

Okusi nadahnuti prirodom