Hercegovački japrak

Sarma je izvorno tursko jelo koje se posebice na istoku Europe priprema na brojne načine. Jedan od njih je i japrak, najčešće s listom vinove loze. Probajte posebno ukusan hercegovački japrak s raštikom namirisan metvicom.

  • 90 min
  • Jednostavno
Hercegovački japrak

Sastojci

Za posluživanje

  • 400 ml kiselog mlijeka

Priprema

  1. Listove raštike potopite u vrelu posoljenu vodu, izvadite, a zatim stavite u hladnu vodu te ocijedite.
  2. Mljevenom mesu dodajte sitno narezan luk, rižu, sol, Vegetu, ulje, papar te sve zajedno dobro izmiješajte.
  3. Listove raštike nadjenite pripremljenim nadjevom i savijte ih u sarmice.
  4. U širu posudu posložite sarmice u jednom redu, podlijte s malo vode i pospite narezanom metvicom.
  5. Posudu poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Posudu povremeno protresite, a po potrebi podlijte s malo vode.

Posluživanje: Poslužite s kiselim mlijekom.

Savjet: U meso možete dodati malo mineralne vode, time će sarmice biti rahlije.

ZA SEBE BIRAM NAJBOLJE

Okusi nadahnuti prirodom