Sirnica
- Recept by coolinarika.com -Sirnica, gibanica, pita sa sirom neka su od njenih imena, a postoji bezbroj inačica. Za vas smo pripremili sirnicu od mladog sira, raženog kruha, kiselog vrhnja, mlijeka i još pokoje namirnice.
Priprema
Svježi sir dobro protisnite ili ga izradite vilicom. Dodajte jaja, šećer, vanilin šećer i brašno koje ste prije toga pomiješali s praškom za pecivo. Kruh narežite na kockice, prelijte mlijekom i ostavite stajati oko 15 minuta, a zatim sve zajedno dodajte mješavini sa sirom. Umiješajte još kiselo vrhnje i naribanu limunovu koricu. Ulje dobro zagrijte u plehu (vel. 20×35 cm), po plehu rasporedite pripremljenu smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 210°C oko 40 minuta.
Posluživanje: Sirnicu ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Savjet: Tijekom pečenja po potrebi sirnicu pokrijte aluminijskom folijom. Najbolje je upotrijebiti raženi kruh star jedan dan.