Torta bor (Medenjak torta)

Volite li medenjake i kremaste kolače, ova je torta pun pogodak, jer mekane kore s medom i gingerbread začinima uz nježnu kremu s okusom vanilije savršeno se spajaju u novu ideju. Zahvaljujemo blogerici Nini Mrvica na ustupljenom receptu.

  • 100 min
  • Srednje zahtjevno
Torta bor (Medenjak torta)

Sastojci

Za kore:

Za kremu:

Za ukrašavanje:

  • prema želji jestive perlice
  • prema želji meringa puslice
  • prema želji čokoladne loptice

Priprema

  1. Kore:
  2. Maslac sobne temperature stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Mikserom ga izradite dok potpuno ne omekša. Ddajte šećer pa mikserom povežite smjesu.Dodajte prethodno razmućena jaja, med i vanilin šećer. Sve izradite mikserom dok se ne poveže.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake pa sve uspite u smjesu s maslacem. Izradite tijesto koje će biti ljepljivo, ali nemojte dodavati više brašna. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na sat vremena, a možete i preko noći.
  4. Ugrijte pećnicu na 180 °C. Pripremite dva lima za pečenje. Na papiru za pečenje razvaljate trećinu tijesta na debljinu od 2-3 milimetra. Izrežite oblik bora (ja izrežem oblik na papiru koji mi kasnije služi kao šablona). Maknite višak tijesta, a izrezano tijesto s papirom prebacite na lim.
  5. Pecite 7-9 minuta, odnosno dok rubovi me porumene.Izvadite i ostavite na papiru da se ohladi. Tijesto će sada biti mekano, ali će se hlađenjem stvrdnuti. Isto ponovite s preostala dva komada tijesta. Ako vam ostane tijesta izradite keksiće kojima možete ukrasiti tortu bor.

Krema

  1. Za puding kremu, pomiješajte oba praška za puding sa 6 žlica šećera (120 g) šećera. Od 700 ml mlijeka oduzmite 10-ak žlica pa ih dobro pomiješajte sa smjesom pudinga i šećera. Ostatak mlijeka stavite u lonac s debljim dnom pa ga zagrijte do vrenja, odmaknite s vrate, dodajte razmućenu smjesu s praškom za puding te vratite na vatru. Vatru smanjite na srednje jaku do laganu. Nastavite miješati oko 2 minute, odnosno dok se krema ne zgusne.
  2. Kremu prebacite u posudu otpornu na toplinu (ja koristim posudu za pečenje dimenzija kao i za biskvit), što vam je veća posuda brže će se ohladiti krema. Kremu prekrijte prozirnom folijom te ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. U ohlađenu kremu smiksajte 250 g maslaca sobne temperature. Kremu prebacite u slastičarsku vrećicu s otvorom od oko 2 cm.
  3. Na pladanj postavite prvu koru te istisnite kremu radeći "loptice" jednu do druge.Postavite drugu koru pazeći da je ne pritišćete te na nju isto istisnite kremu.Postavite treću koru te na nju kremu.
  4. Ukrasite puslicama, čokoladnim lopticama i jestivim perlicama.

Posluživanje: Poslužite ukrašeno.

Savjet: Kremu ohladite tako da je prebacite u posudu otpornu na toplinu (ja koristim posudu za pečenje dimenzija kao i za biskvit), što vam je veća posuda brže će se ohladiti krema. Kremu prekrijte prozirnom folijom tre ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži