(Pre)Savršena čokoladna torta s jagodama
- Recept by coolinarika.com -Jagode se toliko dobro slažu s čokoladom da osim što su završni dodir čokoladne glazure, svoje mjesto mogu imati i u samoj torti. Savršenstvo izgleda i okusa je zajamčeno.
Priprema
Žumanjke, šećeri burbon vaniliju šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, čokoladu i mljevene bademe. Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg koji potom lagano umiješajte u smjesu od žumanjaka. Kalup (Ø 22 cm) namažite maslacem i pospite brašnom. Ravnomjerno nanesite pripremljenu smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40 minuta. Provjerite drvenim štapićem je li biskvit pečen. Pečenu tortu ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim je izvadite iz kalupa i prerežite na četiri dijela. Za kremu, prvo otopite čokoladu i ostavite sa strane. U posudu ulijte mlijeko, dodajte sadržaj vrećice kreme i miješajte električnom miješalicom srednjom brzinom dok ne dobijete kremu. U kremu umiješajte otopljenu čokoladu i mascarpone sir. Na biskviti nanesite dio kreme, poklopite drugim biskvitom i nanesite kremu. Cijeli postupak ponovite još jedan put. Kad položite četvrti biskvit, cijelu tortu premažite ostatkom kreme da bude urednog izgleda. Stavite je u hladnjak na oko 2 sata prije nego nanesete glazuru. Za glazuru, čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici, dodajte ulje, dobro promiješajte i malo ohladite prije korištenja. Glazuru prelijte preko hladne torte te pustite da se glazura stisne.
Posluživanje: Na dobro ohlađenu tortu posložite jagode i borovnice te poslužite.
Savjet: Kada se torta ohladi, ukrasite je tako da po njezinom rubu nanesete glazuru da biste dobili prelijevanje čokolade po rubovima.Ako ste ljubitelj mnogima neodoljive kombinacije jagoda i čokolade, jagode možete dodati i u tortu.