Cappuccino torta
- Recept by coolinarika.com -Kada su posebne prigode u pitanju često smo u potrazi za jednostavnim, ukusnim slasticama koje će se svidjeti većini gostiju. Cappuccino torta bez glutena upravo je jedan od onih deserata za koji će se tražiti kriška više, i to zahvaljujući bogatstvu okusa i prozračnosti. Zahvaljujemo food blogerici Andrei Cukrov na ustupljenom receptu.
Priprema
Za biskvit, u zdjeli pomiješajte mješavinu za muffine i rum šećer. Dodajte jaja, ulje i vodu pa sve miješajte mikserom na srednjoj brzini, 2 – 3 minute ili dok se sastojci ne povežu u glatku smjesu. Na kraju ručno umiješajte ½ pakiranja čokoladnih komadića koji su priloženi u kutiji s mješavinom. Mali kalup za torte Ø 18 – 20 cm, obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte pripremljenu smjesu. Smjesu pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 40 minuta ili dok ne položi test čačkalicom. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice te ga pažljivo preokrenite na rešetku kako bi se ohladio. Za kremu, instant kavu pomiješajte s malo tople vode kako bi je rastopili. U zdjeli pomiješajte mascarpone sir i šećer u prahu pa dodajte i rastopljenu kavu te sve miješajte mikserom na visokoj brzini dok ne dobijete kremastu smjesu. Zatim dodajte slatko vrhnje, kratko sve promiješajte pa dodajte i šlag fix. Nastavite sve miješati dok se sastojci ne povežu u čvrstu kremu. Ohlađeni biskvit prerežite na pola kako bi dobili dvije okrugle kore. Prvu koru stavite na pladanj, premažite je s polovinom kreme pa sve preklopite s drugom korom. Sada drugu koru premažite kremom te je dodatno ukrasite čokoladnim komadićima.
Posluživanje: Tortu poslužite odmah s šalicom cappuccina.
Savjet: Koristite nezaslađeno vrhnje za šlag.