Frankfurtski vijenac
- Recept by coolinarika.com -Nakon laganog ručka poslužite ovaj savršeni kolač koji zahtjeva nešto više truda pri pripremi ali se sigurno isplati. Posebno će ljubitelji breskve uživati u svim njenim varijantama poput džema, likera i kompota. Idealno za zimsko vrijeme!
Priprema
Za biskvit Maslac sobne temperature i šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte jaja, limunovu koricu i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i Gussnelom. Smjesu lagano izmiješajte, te je izlijte u kalup za vijenac koji ste prethodno premazali maslacem i posuli brašnom. Biskvit pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 50 minuta, ostavite u ugašenoj pećnici još 10 minuta, a zatim izvadite. Biskvit je potrebno dobro ohladiti prije nego ga režete na 4 dijela. Prvi sloj biskvita premažite trećinom kreme, prekrijte drugim biskvitom i premažite džemom od breskve. Prekrijte biskvitom i premažite pripremljenim marcipanom, te prekrijte zadnjim slojem biskvita. Cijeli vijenac premažite preostalom kremom i pospite pripremljenim usitnjenim krokantom. Vijenac ukrasite kremom i breskvama iz kompota pa stavite u hladnjak 24 sata prije nego ga režete i poslužite.
Za kremu
Kremu pripremite tako da pomiješate Gussnel, šećer, vanilin šećer, dodajte malo mlijeka, žumanjke i dobro promiješajte. Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja i umiješajte pripremljenu smjesu. Zagrijavajte uz miješanje nekoliko minuta dok se krema ne zgusne i postane kuhana. Kremu ohladite i umiješajte prethodno razrađen maslac.
Za premaz
Marcipan razradite s voćnim likerom i žlicom vode po potrebi da postane maziv.
Za krokant
Na zagrijani maslac dodate šećer u prahu i bademe pa zagrijavajte uz miješanje, dok šećer karamelizira i postane zlatne boje. Istresite ga na papir za pečenje, razmažite i pustite da se ohladi.
Posluživanje: Poslužite narezano izravno iz hladnjaka uz neki napitak.
Savjet: Za nadjev možete koristiti i druge džemove Podravka.