Savijača sa suhim voćem

Ova delikatesa dolazi izravno iz raja. I ne radi se samo o jabukama, već su tu i grožđice, suhe smokve i šljive, pinjoli, lješnjaci, bademi, cimet, klinčić u prahu, naranča… Preporuka – svakako isprobati.

  • 100 min
  • Složeno
Savijača sa suhim voćem

Sastojci

Za tijesto

Za nadjev

  • 300 g suhih smokava
  • 150 g suhih šljiva bez koštica
  • 80 g pinjola
  • 100 g badema
  • 50 g lješnjaka
  • 100 g grožđica
  • ½ žličice klinčića u prahu
  • ½ žličice Vegeta Maestro cimeta mljevenog
  • 1 naranča
  • 500 g jabuka
  • 50 g šećera u prahu
  • 50 ml maslinova ulja

Za premazivanje

  • ulje

Priprema

  1. Brašno stavite na dasku, napravite udubljenje, dodajte ulje, ocat i, dodavajući mlaku slanu vodu, umijesite glatko tijesto.
  2. Tijesto dobro umijesite da postane sasvim glatko. Razdijelite ga na dva dijela, premažite uljem i ostavite stajati oko 30 minuta.
  3. U međuvremenu pripremite nadjev. Smokve, suhe šljive i pinjole sitno nasjeckajte. Dodajte mljevene bademe, nasjeckane lješnjake, grožđice, klinčić, cimet, sok i koricu od naranče, oguljene i naribane jabuke, šećer i sve dobro izmiješajte.
  4. Stolnjak pospite brašnom pa tijesto malo izvaljajte, a zatim rukama izvlačite od sredine prema kraju, dok ne postane sasvim tanko.
  5. Okrajke odrežite, a tijesto ostavite da se malo posuši. Poprskajte ga maslinovim uljem i rasporedite pripremljeni nadjev.
  6. Tijesto savijte, stavite u nauljeni lim i pecite u pećnici zagrijanoj na 180° 25 minuta.

Posluživanje: Savijaču dijelom posipajte šećerom u prahu, a dijelom kakaom u prahu.

Savjet: Tijesto premažite uljem, pokrijte toplom porculanskom zdjelom i tako ostavite stajati 30 minuta, jer će se tako lakše razvlačiti.

Dobri stari pekmezi

Toliko dobri da ćete se raspekmeziti.