Tart s narom i bijelom čokoladom

Nekima je poznat kao šipak, drugima morganj ili nar. Ovaj gorkasto slatki plod izvrstan je u slatkim i slanim kombinacijama, a posebno se dobro snašao zajedno s kremom od mascarponea i bijele čokolade u neodoljivom tartu od mrvičastog tijesta.

  • 40 min
  • Srednje zahtjevno
Tart s narom i bijelom čokoladom

Sastojci

Za podlogu:

Za kremu:

  • 300 g bijele čokolade
  • 500 g mascarponea

Za preljev:

Za dekoraciju:

  • 1 nar

Priprema

  1. Od brašna, šećera i maslaca dlanovima ili u multipraktiku formirajte mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i kratko umijesite tijesto, tek toliko da se sve sjedini.
  2. Tijesto razvaljajte i utisnite u kalup za tart promjera 28 cm pa sve zajedno dobro ohladite 15 minuta u zamrzivaču ili 30 minuta u hladnjaku.
  3. Dno tijesta izbodite vilicom, a zatim ga pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C, odnosno dok kora ne bude potpuno ispečena. Ohladite.
  4. Za kremu, bijelu čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici u kratkim intervalima. Pomiješajte je s mascarponeom pa nanesite na pečenu, ohlađenu koru. Ohladite do idućeg koraka.
  5. Nar prerežite na pola i iscijedite pomoću cjedila za limun. Ostatak sjemenki prebacite u cjedilo i protisnite pomoću stražnje strane žlice kako biste dobili što više soka.
  6. Želatinu prelijte vodom i ostavite 10 minuta da nabubri.
  7. Sok nara pomiješajte s oba šećera i zagrijavajte dok se sav šećer ne otopi, a sok ne zavrije. Skinite s vatre i umiješajte nabubrenu želatinu, pazeći da se potpuno otopi. Ohladite do sobne temperature, a zatim prelijte preko kreme. Ohladite najmanje 2 sata.
  8. Za dekoraciju očistite još jedan nar, površinu tarta ukrasite sjemenkama nara i poslužite.

Posluživanje: Tart ukrasite sjemenkama nara i poslužite. 

Savjet: Nar ćete najjednostavnije očistiti u zdjeli punoj vode jer će sjemenke pasti na dno, a opne se zadržati na površini vode. 

Puding

Zadrhtite od uzbuđenja