Čokolada

Zadovoljstvo na kvadrat

Čokoladni flan

Želite li proslaviti dan zaljubljenih na poseban način, čokoladni flan je savršeno rješenje. Kremast i baršunast desert s karamel umakom impresionirat će sve sladokusce. Zahvaljujemo blogerici Andreji Cukrov na ustupljenom receptu.

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
Čokoladni flan

Sastojci

Za flan:

Priprema

  1. Čokoladu nasjeckajte i prebacite je u vatrostalnu zdjelu.
  2. Mlijeko i vrhnje pomiješajte u lončiću pa ih zagrijte do vrenja. Pripremljenom smjesom prelijte nasjeckanu čokoladu, ostavite nekoliko minuta kako bi se čokolada otopila, a zatim sve dobro promiješajte da se sastojci prožmu.
  3. Jaja, žumanjke, šećer, vanilin šećer, cimet šećer, kajenski papar i sol pjenasto umutite.
  4. Lagano dolijte mješavinu mlijeka, vrhnja i čokolade umućenim jajima. Prvo dodajte manju količinu kako bi se jaja temperirala, a onda i ostatak. Dobro sve promiješajte.
  5. Ramekine pripremite tako da šest ramekina (zapremnine 150 ml) stavite na kratko u pećnicu na 160°C kako bi se malo zagrijali.
  6. Za karamel, u loncu debljeg dna pomiješate šećer i vodu. Zagrijavate sve na srednje jakoj vatri, bez miješanja.
  7. Kada prokuha i stvore se mjehuri, pojačajte vatru i kuhajte do svijetlo zlatne boje.Odmah uklonite s vatre i pažljivo ulijte po malo karamela na dno svakog zagrijanog ramekina.
  8. Kada se posudice malo ohlade, premažite rubove maslacem. Pazite pritom da se ne opečete karamelom.
  9. Za flan, kroz sitno cijedilo nalijte pripremljenu smjesu od jaja, mlijeka, vrhnja i čokolade u ramekine. Napunjene ramekine složite u veću i dublju posudu za pečenje.
  10. U posudu nalijte kipuću vodu do pola visine ramekina te pažljivo sve stavite peći u pećnicu koju ste zagrijali na 160°C. Flan pecite 25 - 30 minuta ili dok ne primijetite da se stisnuo. Izvadite iz pećnice i iz parne kupelji te ohladite.
  11. Svaki ohlađeni ramekin okružite nožem kako bi odvojili kremu od ruba posude te ih pažljivo preokrenite na tanjurić.

Posluživanje: Poslužite uz bobičasto voće.

Savjet: Cjedilo koristimo kako bismo prilikom izlijevanja smjese za flan izbjegli nastajanje grudica i zračnih mjehurića.

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži