Gusta juha od gljiva
- Recept by coolinarika.com -Vrijeme vrganja inspirirat će vas za pripremu ove guste juhe s kockicama pancete, a lagani poprženi kroketi od sira i bjelanjka dat će posebnu čar ovom jesenjem jelu.
Priprema
Sitno nasjeckani luk pirjajte na ulju do zlatnožute boje, zatim dodajte na sitne kockice narezanu pancetu i češnjak. Nakon nekoliko minuta pirjanja dok slanina porumeni i spoji se s lukom, dodajte na listiće narezane gljive. Kratko popirjajte pa zalijte s 800 ml vode. U preostalih 200 ml vode dobro razmutite juhu, pa ju umiješajte k gljivama. Nakon što juha prokuha nekoliko minuta dodajte slatko vrhnje, probajte te po potrebi još malo začinite i maknite s vatre. Krokete napravite tako da pomiješate bjelanjak sa sirom ribancem, oblikujte male valjčiće ili kuglice, uvaljajte ih u krušne mrvice te ih pržite u ulju. Gustu juhu od gljiva poslužite s kroketima od sira i malo kiselog vrhnja. Jeger ogulite, narežite na ploške i popržite na suhoj tavi.
Posluživanje: Poslužite s poprženim kruhom uz juhu.
Savjet: Podravkina juha od gljiva poslužit će nam kao odličan temeljac koji smo oplemenili svježim gljivama, nije potrebno zgušnjavati s brašnom i zaprškama.