Svîčková
- Recept by coolinarika.com -Osim dojmova nastalih u susretu s prekrasnim Pragom, Vltavom, naši turisti iz Češke donose i impresioniranost češkom kuhinjom. Svîčková, čiji je osnovni sastojak juneći biftek, jelo je za sladokusce i bonvivane.
Priprema
Biftek očistite od žilica, a zatim po površini mesa nožem zarežite udubljenja pa u njih nabodite štapiće slanine. Biftek natrljajte Vegetom Natur i popecite na zagrijanom ulju sa svih strana. Dodajte očišćeno i na veće komade narezano povrće te sve kratko popecite. Za temeljac, u vrelu vodu dodajte goveđu kocku, list lovora, timijan, limunovu koricu i kuhajte 2-3 minute. Popečeno meso i povrće stavite u pleh, zalijte pripremljenim temeljcem, prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta. Kada je meso pečeno, narežite ga, a od umaka od pečenja i povrća pripremite umak. Za umak propasirajte povrće, u njega ukuhajte Gussnel razmućen u malo vode, dodajte vrhnje za kuhanje, ocat, džem i bijelo vino.
Posluživanje: Narezano meso prelijte umakom i poslužite uz žemljane okruglice (knedle).
Savjet: Špikovani biftek možete marinirati Vegetom Natur i dan ranije.