Praška šunka sa šparogama
- Recept by coolinarika.com -Sasvim prikladno za proljetne dane, jelo s predznakom prekrasnog Praga, svojim izvrsnim sastojcima probudit će zanimanje i najokorjelijih pristalica isključivo domaćih specijaliteta.

Priprema
Šparoge ostružite i odrežite im drvenasti dio, povežite ih u stručak i postavite okomito u dubok lonac s kipućom slanom vodom. Vode stavite do polovice njihove visine, tako da se kuhaju u vodi a vrhovi šparoge na pari. Šparoge pažljivo kuhajte 10 – 15 minuta, dok donji dio ne omekša. Izvadite ih iz vode, ocijedite i ohladite. Šunku narežite na deblje rezance te popecite na 30 g maslaca. Dodajte vrhnje, Vegetu i vino te kratko prokuhajte. Pred kraj umiješajte vlasac i peršin. U vatrostalnu posudu koju ste prethodno premazali ostatkom maslaca položite kuhane šparoge, po njima rasporedite pripremljenu šunku s umakom, pospite krušnim mrvicama i naribanim sirom. Zapecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta.
Posluživanje: Ovo jelo poslužite uz kuhanu tjesteninu.
Savjet: Umjesto praške šunke možete upotrijebiti prešanu šunku.