Ljetna torta s lubenicom i malinama
- Recept by coolinarika.com -Torta s lubenicom i malinama intrigantna je i nježna ljetna slastica s biskvitom od bjelanjaka i fino mljevenih badema, a kako ne sadrži brašno, pogodna je za sve koji izbjegavaju gluten. Zahvaljujemo na ustupljenom receptu blogerici Andrei Cukrov s bloga Cukar - Hrana i priče.
Priprema
Za dacquoise, u zdjeli pomiješajte bjelanjke i prstohvat soli pa sve miješajte mikserom dok se ne zapjeni. Malo pomalo dodavajte kristal šećer i sve neprestano miješajte dok se ne pretvori u čvrstu i glatku smjesu. U drugoj zdjeli pomiješajte mljevene bademe i šećer u prahu pa ih ručno umiješajte u smjesu od bjelanjaka. Dobro sve sjedinite, pa dobivenu smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje, a zatim na njega istisnite smjesu iz vrećice u obliku dva kvadrata dimenzija 20x20 cm ili prilagodite dimenzijama kalupa koji planirate koristiti za slaganje torte. Pecite sve u pećnici zagrijanoj na 180 °C , 15 minuta. Pečene biskvite izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade, a zatim ih pomoću obruča za torte (kvadratnog ili okruglog) izrežite u željeni oblik. Za sloj od lubenice, kriške lubenice očistite od koštica i narežite tako da što bolje sjedaju unutar kalupa koji ćete koristiti za izradu torte. Posložite ih zatim na rešetku, posipajte šećerom i ekstraktom cvijeta naranče te ih ostavite da se tako mariniraju pola sata. Za kremu, u lončiću pomiješajte 200 g slatkog vrhnja i vanilin šećer pa sve zagrijavajte na umjerenoj vatri. Želatinu pomiješajte s 5 žlica vode i ostavite da nabubri. Kada vrhnje zakuha, dodajte nabubrenu želatinu i sve kratko prokuhajte da se želatina otopi. Maknite lončić s vatre i ostavite da se sadržaj ohladi. Preostalo vrhnje pomiješajte sa šećerom u prahu i izradite ga u čvrsti šlag. Dodajte i ekstrakt cvijeta naranče, a na kraju umiješajte i ohlađeno vrhnje sa želatinom. Kratko miješate da se sastojci sjedine, a zatim sve ostavite da se ohladi i malo stisne. Ohlađenu smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu Na tanjur za posluživanje stavite obruč od kalupa za torte. U njega, na dno stavite prvu koru, na nju istisnite malo manje od pola kreme. Poravnajte, a potom na sloj kreme posložite komade lubenice tako da pokriju cijelu površinu. Na lubenicu istisnite još jedan sloj kreme, poravnajte je i poklopite s drugom korom. Drugu koru premažite s malo preostale kreme pa na nju posložite maline. Džem od malina rastopite, pa njime premažite maline na torti, a na kraju sve posipajte sjeckanim pistacijama. Tortu stavite u hladnjak preko noći da se dobro stisne.
Posluživanje: Prije posluživanja prvo pažljivo maknite obruč, a zatim tortu narežite i poslužite.
Savjet: Prije slaganja u tortu kriške lubenice obrišite kuhinjskim ubrusom kako bi se riješili viška tekućine.