Ljetna torta s lubenicom i malinama

Torta s lubenicom i malinama intrigantna je i nježna ljetna slastica s biskvitom od bjelanjaka i fino mljevenih badema, a kako ne sadrži brašno, pogodna je za sve koji izbjegavaju gluten. Zahvaljujemo na ustupljenom receptu blogerici Andrei Cukrov s bloga Cukar - Hrana i priče.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
Ljetna torta s lubenicom i malinama

Sastojci

Za dacquoise koru:

  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 100 g kristal šećera
  • 120 g fino mljevenih badema
  • 120 g šećera u prahu

Za lubenicu:

  • 2 – 3 kriške lubenice debljine 1 cm
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica ekstrakta cvijeta naranče

Za kremu:

Za dekoraciju:

  • 250 g malina
  • 20 g pistacija
  • 1 žlica džema od malina

Priprema

  1. Za dacquoise, u zdjeli pomiješajte bjelanjke i prstohvat soli pa sve miješajte mikserom dok se ne zapjeni.
  2. Malo pomalo dodavajte kristal šećer i sve neprestano miješajte dok se ne pretvori u čvrstu i glatku smjesu.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte mljevene bademe i šećer u prahu pa ih ručno umiješajte u smjesu od bjelanjaka.
  4. Dobro sve sjedinite, pa dobivenu smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu.
  5. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje, a zatim na njega istisnite smjesu iz vrećice u obliku dva kvadrata dimenzija 20x20 cm ili prilagodite dimenzijama kalupa koji planirate koristiti za slaganje torte.
  6. Pecite sve u pećnici zagrijanoj na 180 °C , 15 minuta.
  7. Pečene biskvite izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade, a zatim ih pomoću obruča za torte (kvadratnog ili okruglog) izrežite u željeni oblik.
  8. Za sloj od lubenice, kriške lubenice očistite od koštica i narežite tako da što bolje sjedaju unutar kalupa koji ćete koristiti za izradu torte.
  9. Posložite ih zatim na rešetku, posipajte šećerom i ekstraktom cvijeta naranče te ih ostavite da se tako mariniraju pola sata.
  10. Za kremu, u lončiću pomiješajte 200 g slatkog vrhnja i vanilin šećer pa sve zagrijavajte na umjerenoj vatri.
  11. Želatinu pomiješajte s 5 žlica vode i ostavite da nabubri.
  12. Kada vrhnje zakuha, dodajte nabubrenu želatinu i sve kratko prokuhajte da se želatina otopi.
  13. Maknite lončić s vatre i ostavite da se sadržaj ohladi.
  14. Preostalo vrhnje pomiješajte sa šećerom u prahu i izradite ga u čvrsti šlag.
  15. Dodajte i ekstrakt cvijeta naranče, a na kraju umiješajte i ohlađeno vrhnje sa želatinom. Kratko miješate da se sastojci sjedine, a zatim sve ostavite da se ohladi i malo stisne.
  16. Ohlađenu smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu
  17. Na tanjur za posluživanje stavite obruč od kalupa za torte.
  18. U njega, na dno stavite prvu koru, na nju istisnite malo manje od pola kreme.
  19. Poravnajte, a potom na sloj kreme posložite komade lubenice tako da pokriju cijelu površinu.
  20. Na lubenicu istisnite još jedan sloj kreme, poravnajte je i poklopite s drugom korom.
  21. Drugu koru premažite s malo preostale kreme pa na nju posložite maline.
  22. Džem od malina rastopite, pa njime premažite maline na torti, a na kraju sve posipajte sjeckanim pistacijama.
  23. Tortu stavite u hladnjak preko noći da se dobro stisne.

Posluživanje: Prije posluživanja prvo pažljivo maknite obruč, a zatim tortu narežite i poslužite. 

Savjet: Prije slaganja u tortu kriške lubenice obrišite kuhinjskim ubrusom kako bi se riješili viška tekućine.

BILJE ZA OBILJE

Više okusa bez pokusa