Bakalar na bijelo
- Recept by coolinarika.com -Isprobajte jednostavan recept za tradicionalni specijalitet “bakalar na bijelo”. Postoji nekoliko varijanti pripreme, s krupnijim komadićima ribe ili sitnijim, izmiksanim u paštetu. Odlučite što vam je draže i navalite!
Priprema
Skuhanom bakalaru odrežite peraje i rep. Potucite ga batom za meso kako bi lakše omekšao. Stavite ga u vodu da se moči (najmanje dva dana) i vodu mijenjajte nekoliko puta dnevno. Omekšali bakalar stavite u posudu i prelijte vodom. Dodajte narezani luk, papar u zrnu, češnjak, list lovora i jednu žlicu Vegete te kuhajte dok bakalar ne bude skuhan (meso se odvaja od kosti) i ostavite u vodi da se ohladi. Kuhani bakalar očistite od kože i kostiju. Krumpir narežite na kocke i kuhajte u vodi u kojoj se kuhao bakalar. Bakalar i krumpir pomiješajte, dodajte vode u kojoj se kuhao bakalar, sitno nasjeckana 3 češnja češnjaka i nasjeckani peršin, maslinovo ulje, papar i sol po potrebi. Kad ste dodali sve sastojke kratko promiješajte, poklopite posudu i dobro tresite s njom. Na kraju dodajte mlijeko i ponovo protresite posudu dok se bakalar i krumpir ne usitne i ne povežu.
Posluživanje: Ovako pripremljeni bakalar poslužite kao predjelo, toplo ili hladno s popečenim kruhom.
Savjet: Kuhani bakalar očistiteprstima, koristeći se malim nožićem pri skidanju crnih dijelova zbog samog izgleda jela, uz povremeno pranje ruku zbog ljepljivosti ribljeg mesa.