Savijača s višnjama

Savijača obično naziv nosi po nadjevu. Ali, bila ona od višnje, jabuke,šljiva, sira, grožđica,dizana ili od tankoga tijesta, imenom opisuje postupak uvijanja nadjeva unutar prozirnog lista tijesta.

  • 80 min
  • Složeno
Savijača s višnjama

Sastojci

Za tijesto

Za nadjev

Za premazivanje

  • maslac

Za posipavanje

  • šećer u prahu

Priprema

  1. Priprema tijesta: brašno stavite na dasku, u sredinu dodajte ulje i miješajte dodajući mlaku, slanu vodu. Kad dobijete mekano tijesto, dobro ga izradite rukom ili električnom mješalicom dok ne postane sasvim glatko.
  2. Tijesto razdijelite na dva dijela, premažite uljem i ostavite stajati oko pola sata.
  3. Stolnjak pospite brašnom, tijesto stavite u sredinu i valjkom ga malo izvaljajte, a zatim rukama izvlačite od sredine prema kraju, dok ne postane gotovo prozirno.
  4. Priprema nadjeva: na maslacu popecite krušne mrvice, pa ih premažite po razvučenom tijestu. Potom složite pola količine ocijeđenih višanja, posipajte s pola količine šećera, vanilin šećera i cimeta, pa pomoću stolnjaka savijte savijaču. Postupak ponovite s drugim dijelom tijesta.
  5. Stavite je u namašćeni pleh, premažite rastopljenim maslacem i pecite oko 40 minuta na temperaturi od 200°C.

Posluživanje: Pečene savijače još tople posipajte šećerom u prahu.

Savjet: Krušne mrvice možete zamijeniti biskvitnima.

Sarma

Najukusnije umotan poklon na stolu