Osso bucco alla milanese

Prepoznatljivo jelo sjevernog dijela Italije, osso bucco (“šuplja kost”) od priloga bira risotto milanese (s parmezanom i šafranom), pire krumpir ili njoke, a prije posluživanja prelije se aromatičnom gremoladom.

  • 110 min
  • Složeno
Osso bucco alla milanese

Sastojci

Za gremoladu

  • 1 žlica sitno nasjeckane korice limuna
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • ½ žličice nasjeckanog svježeg timijana

Priprema

  1. Maslac i 2 žlice maslinova ulja zagrijte, dodajte sitno nasjeckani luk, protisnuti češnjak, sitno narezanu mrkvu i celer, pa pirjajte na laganoj vatri 5-10 minuta.
  2. Meso uvaljajte u brašno, popecite na preostalom ulju do rumene boje i posložite ga preko pirjanog povrća, posolite i popaprite.
  3. Na ulje na kojem ste pekli meso ulijte vino i kratko prokuhajte. Dodajte zdrobljene pelate s tekućinom, timijan, peršin, lovorov list, limunovu koricu, Vegetu i kratko pirjajte.
  4. Pripremljenu rajčicu prelijte preko mesa i povrća. Pirjajte u poklopljenoj posudi na laganoj vatri najmanje 1 sat, uz povremeno okretanje mesa i lagano protresanje tave.
  5. Za gremoladu kratko popecite koricu limuna, nasjeckan češnjak, peršin i timijan.
  6. Teleću koljenicu u umaku pospite gremoladom neposredno prije posluživanja.

Posluživanje: Poslužite uz pire krumpir ili rižoto milanese.

Savjet: Prije nego ih popečete, narezane trakice limuna potopite u kipućoj vodi 1-2 minute.Ovo možete i zamrznutiZamrzavanje:Osso bucco pripremite do 5. koraka, dobro ohladite te u odgovarajućoj posudi zamrznite. Odmrzavanje: Odledite ga preko noći u hladnjaku, prebacite u posudu, poklopite i zagrijavajte oko 30 minuta. Završite od 5. koraka.Trajnost: do 60 dana.

Kruh

Kruh naš svagdašnji