Osso bucco alla milanese
- Recept by coolinarika.com -Prepoznatljivo jelo sjevernog dijela Italije, osso bucco (“šuplja kost”) od priloga bira risotto milanese (s parmezanom i šafranom), pire krumpir ili njoke, a prije posluživanja prelije se aromatičnom gremoladom.
Priprema
Maslac i 2 žlice maslinova ulja zagrijte, dodajte sitno nasjeckani luk, protisnuti češnjak, sitno narezanu mrkvu i celer, pa pirjajte na laganoj vatri 5-10 minuta. Meso uvaljajte u brašno, popecite na preostalom ulju do rumene boje i posložite ga preko pirjanog povrća, posolite i popaprite. Na ulje na kojem ste pekli meso ulijte vino i kratko prokuhajte. Dodajte zdrobljene pelate s tekućinom, timijan, peršin, lovorov list, limunovu koricu, Vegetu i kratko pirjajte. Pripremljenu rajčicu prelijte preko mesa i povrća. Pirjajte u poklopljenoj posudi na laganoj vatri najmanje 1 sat, uz povremeno okretanje mesa i lagano protresanje tave. Za gremoladu kratko popecite koricu limuna, nasjeckan češnjak, peršin i timijan. Teleću koljenicu u umaku pospite gremoladom neposredno prije posluživanja.
Posluživanje: Poslužite uz pire krumpir ili rižoto milanese.
Savjet: Prije nego ih popečete, narezane trakice limuna potopite u kipućoj vodi 1-2 minute.Ovo možete i zamrznutiZamrzavanje:Osso bucco pripremite do 5. koraka, dobro ohladite te u odgovarajućoj posudi zamrznite. Odmrzavanje: Odledite ga preko noći u hladnjaku, prebacite u posudu, poklopite i zagrijavajte oko 30 minuta. Završite od 5. koraka.Trajnost: do 60 dana.