Mediteranska maneštra od leće
- Recept by coolinarika.com -Poput drugih sočivica, i leća posljednjih godina s trendom zdrave prehrane doživljava veliki povratak u kuhinju, najčešće upravo jednostavnim starinskim, posebice težačkim jelima Juga.
![Mediteranska maneštra od leće](https://piovariations.cdn.podravka.net/e4eb3468-610d-11eb-85a5-0242ac120068/v/5a667e06-64be-11eb-aef3-0242ac130010/1024x2048-5a668c84-64be-11eb-ae43-0242ac130010.jpeg)
Priprema
Na dvije žlice maslinova ulja kratko propirjajte nasjeckani luk. Dodajte suhu vratinu, mrkvu i celerov korijen narezane na kockice, te namočenu i ocijeđenu leću. Zalijte sadržaj jednom litrom kipuće vode, dodajte goveđe kocke i list lovora. Kad leća omekša, umiješajte sjeckanu rajčicu i još kratko prokuhajte. Na kraju umiješajte nasjeckanu svježu metvicu i preostalo maslinovo ulje.
Posluživanje: Maneštru od leće možete poslužiti uz pečenu ili kuhanu svinjetinu.
Savjet: Ako želite da vam se leća brže skuha, namočite je u hladnoj vodi sat vremena prije kuhanja.Ovo možete i zamrznutiZamrzavanje: Maneštru pripremite prema receptu. Ohladite je, rasporedite po obrocima u odgovarajuće posude s poklopcem ili plastične vrećice i zamrznite.Odmrzavanje: Posude ili vrećice s maneštrom kratko uronite u vruću vodu kako bi se zamrznuta maneštra odvojila od stijenki. Zatim je u posudi s malo vode zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne otopi.Trajnost: 90 dana.