Peciva s ajvarom, ricottom i pečenim češnjakom

Jednostavno ćete obožavati ova peciva s nadjevom od ajvara, ricotte i pečenog češnjaka. Volite li malo pikantnije zalogaje, odaberite ljuti ajvar. Zahvaljujemo Matejki Buča s bloga like chocolate na ustupljenom receptu.

  • 120 min
  • Srednje zahtjevno
Peciva s ajvarom, ricottom i pečenim češnjakom

Sastojci

Za tijesto:

Za nadjev:

Priprema

  1. Od brašna, soli, šećera, kvasca, maslaca i mlijeka rukama ili pomoću miksera sa spiralnim nastavcima umijesite mekano i podatno tijesto. Mijesite barem 6- 7 minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično.
  2. Stavite ga u pobrašnjenu posudu, prekrijte krpom i pustite dizati dok se volumen ne udvostruči.
  3. Za to vrijeme pripremite češnjak. Glavicu češnjaka očistite od vanjske opne nakon čega odrežite vrh kako bi svaki češanj malo provirivao iz svojeg individualnog omota.
  4. Pripremljeni češnjak stavite u aluminijsku foliju, prelijte maslinovim uljem, zatvorite pa pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 40 minuta.
  5. Ohlađeni češnjak istisnite iz opni, pomiješajte s maslinovim uljem, ajvarom, sirom, malo soli i crnim paprom.
  6. Tijesto premijesite na pobrašnjenoj podlozi, a zatim razvaljajte u oblik pravokutnika debljine oko ½ cm. Premažite ga nadjevom pa preklopite na pola po dužoj strani.
  7. Izrežite na trakice debljine oko 2 cm.
  8. Svaku trakicu prvo zarolajte oko vlastite osi (kao spiralu), zatim poput pužića, a naposljetku zadnji kraj podvinite ispod.
  9. Stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje, premažite umućenim jajetom i pospite sezamom.
  10. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 25 – 30 minuta tj. dok peciva ne dobiju lijepu boju.

Posluživanje:  Poslužite odmah. 

Savjet: Odaberite blagi ili ljuti ajvar, ovisno koliko pikantno volite.

Žitarice

Vrijedne vaše pažnje