Kolačići s palentom, maslinovim uljem i limunom
- Recept by coolinarika.com -Kolačiće od kombinacije bijelog brašna i palente začinjene maslinovim uljem, prepoznat ćete po glatkom i sjajnom preljevu od limuna. Osim što dobivaju posebnu zvjezdicu za okus, još jednu im dodjeljujemo za dugotrajnu svježinu.
Priprema
U posudi za miješanje ručnom miješalicom umutite jaja i šećer u svijetlu i pahuljastu kremu. Zatim nastavite miješati i postepeno dodavajte maslinovo ulje. Kad je ulje potpuno umiješano dodajte limunov sok i koricu od limuna. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sol, palentu i mljevene bademe. Lopaticom promiješajte da se svi sastojci spoje u gusto i lagano ljepljivo tijesto. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite ga u hladnjak na 30-60 minuta. Ohlađeno tijesto podijelite na pola. Jednu polovicu tijesta ostavite na hladnom, a drugu polovicu razvaljajte na dobro pobrašnjenoj površini na 5 mm debljine. Razvaljano tijesto pomoću kalupa izrežite u oblike po želji i stavite ih na pripremljen lim za pečenje. Lim za pečenje stavite u zagrijanu pećnicu na 170 °C i pecite 10-12 minuta, kolačići trebaju dobiti zlatno smeđi rub. Pečene kolačiće prebacite na rešetku da se ohlade. Postupak ponovite s drugom polovicom tijesta, koje ste prije stavili na hladno. U širu zdjelu prosijte mljeveni šećer i dodajte limunov sok. Dobro promiješajte da se šećer potpuno otopi i da dobijete glatki sjajni preljev. Ohlađene kolačiće namočite u preljev od limuna. Kolačiće pospite mrvicama po izboru i pričekajte da se preljev stvrdne.
Posluživanje: Poslužite uz omiljeni napitak.
Savjet: U dobro zatvorenoj posudi kolačići mogu stajati 7 dana.Od ovo količine se dobije 20-25 kolačića.