Kolač od palente s bananom i lješnjacima

Da se palenta može odlično slagati s voćem, saznali smo pripremajući kolač od palente s bananom i lješnjacima. Dokaz da voli i kavu, dobili smo u završnom ganache preljevu od vrhnja, čokolade i kave.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
Kolač od palente s bananom i lješnjacima

Sastojci

Sastojci za kolač

Sastojci za ganache od kave

  • 110 ml slatkog vrhnja
  • 100 g tamne čokolade
  • 2 žličice instant kave

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Lješnjake istresite na pladanj i stavite ih u zagrijanu pećnicu. Lješnjake pecite 10-12 minuta. Tijekom pečenja promiješajte ih nekoliko puta.
  2. Pržene lješnjake ohladite, zatim ogulite i sameljite. Ostavite uključenu pećnicu i smanjite je na 150 °C.
  3. Mljevene lješnjake stavite u posudu zajedno s palentom, praškom za pecivo, muškatnim oraščićem i soli, promiješajte i ostavite sa strane.
  4. Ogulite banane te ih zgnječite u pire te dodajte žlicu limunovog soka i aromu vanilije.
  5. Maslac i kokosovo ulje otopite i ohladite na sobnu temperaturu.
  6. U većoj zdjeli za miješanje ručnim mikserom umutite šećer i jaja. Mutite 5-7 minuta da dobijete svijetlu i pahuljastu kremu. Zatim nastavite miješati i postepeno dodavajte rastopljeni maslac i kokosovo ulje.
  7. Kad su maslac i ulje potpuno umiješani dodajte zgnječene banane. Zatim umiješajte sve suhe sastojke.
  8. Smjesa za kolač bit će gusta i tekuća. Ulijte je u namašćen kalup za kuglof ili kolač.
  9. Kolač stavite u pećnicu i pecite 45-65 minuta. Dužina pečenja ovisi o modelu lima za pečenje i pećnici. Je li kolač pečen počinjete provjeravati nakon 45 minuta pečenja. U sredinu kolača zabodite čačkalicu i ako je izvadite čistu onda je vaš kolač pečen.
  10. Kolač izvadite iz pećnice i ostavite ga u kalupu da se potpuno ohladi. Dok se kolač hladi, pripremite ganache od kave za preljev.
  11. U posudu ulijte slatko vrhnje te ga zavrijte. U kipuće vrhnje dodajte 2 žličice instant kave i dobro promiješajte da se potpuno otopi.
  12. Zatim vruće vrhnje postepeno dodavajte preko zdrobljene čokolade te miješajte da se čokolada potpuno otopi. Ganache od kave ostavimo na sobnoj temperaturi da se ohladi.
  13. Ohlađeni kolač pažljivo izvadite iz kalupa i prelijte ga ganacheom od kave.

Posluživanje: Kolač poslužite uz omiljeni napitak.

Plodovi šume na tanjuru

Čarobna šuma