Tekuće rapsodije

Nema muke, a svako jelo ide “od ruke”

Rižoto s gljivama

Tajna savršeno pripremljenog rižota je dobar temeljac, a prednost što ga možete pripremiti od svega par namirnica. Gljive se odlično slažu uz rižu, pa su naš izbor za pripremu laganog obroka tijekom užurbanih dana u tjednu. Osim recepta za rižoto s gljivama, na linku Recepti za najbolja rižota inspirirajte se brojnim idejama za pripremu poznatog jela.

  • 60 min
  • Jednostavno
Rižoto s gljivama

Sastojci

Priprema

  1. Temeljac zakuhajte na laganoj vatri i ostavite da bude topao za pripremu rižota.
  2. U većoj tavi zagrijte pola maslaca i maslinova ulja, dodajte gljive narezane na ploške, prstohvat soli, mljeveni crni papar i pirjajte 4 ‒ 5 minuta dok se ne zarumene i ne ispari sva tekućina.
  3. Izvadite gljive iz tave i ostavite sa strane.
  4. U istu tavu dodajte preostali maslac i maslinovo ulje, zatim sitno narezani luk i usitnjeni češnjak. Popecite dok luk ne postane proziran.
  5. Dodajte rižu, promiješajte i pržite da riža postane staklasta.
  6. Umiješajte vino i pustite da ga riža potpuno upije.
  7. Dodajte pola šalice temeljca odjednom, polako miješajući rižu i dopuštajući riži da upije temeljac prije dodavanja još jedne šalice temeljca.
  8. Dodajte preostali temeljac u količinama od pola šalice odjednom, miješajući dok se sva tekućina ne upije.
  9. Kad se sva tekućina upije, a riža je još uvijek al dente, vratite gljive u tavu, dodajte parmezan i promiješajte da se sastojci sjedine. Po potrebi posolite i pospite mljevenim crnim paprom.

Posluživanje: Poslužite odmah posuto peršinom i s još parmezana po želji.

Savjet: Umjesto svježih gljiva možete koristiti 60 g suhih gljiva koje prethodno namočite.

Sarma

Najukusnije umotan poklon na stolu