Voćni užici

Užitak bez grižnje savjesti

Nepečena torta sa smokvama

Kombinacija smokava i sira u slatkoj varijanti rezultirat će osvježavajućom tortom bez pečenja.Zahvaljujemo blogerici Matejki Buča na ustupljenom receptu.

  • 60 min
  • Jednostavno
Nepečena torta sa smokvama

Sastojci

Za podlogu od keksa:

  • 175 g digestive keksa
  • 90 g maslaca

Za pire od smokava:

Za kremu od sira:

Za dekoraciju:

  • 5-6 smokava i jedan keks

Priprema

  1. Kekse sameljite (u sjeckalici ili izlupajte batom za meso) pa pomiješajte s omekšanim maslacem.
  2. Utisnite ravnomjerno u dno kalupa za tortu Ø 18-22 cm ili odmah na ravan tanjur opasan obručem za tortu istog promjera. Ohladite do daljnjeg korištenja.
  3. Za pire od smokvi, smokve operite, narežite na komadiće i pomiješajte u zdjelici sa šećerom, vanilin šećerom i vodom. Kuhajte da omekšaju (10-ak minuta) pa ih protisnite kroz sito kako biste izvukli što više soka, a riješili se krupnijih dijelova.
  4. Sadržaj vrećice mljevene želatine pomiješajte s 5 žlica hladne vode i ostavite bubriti 10 minuta.
  5. Nakon toga miješajući zagrijavajte (ne kuhati) da se želatina potpuno otopi, a zatim je umiješajte u još vrući pire od smokvi.
  6. Kremasti sir pomiješajte s bourbon vanilija šećerom i tekućim vrhnjem za šlag pa miksajte da dobijete gustu, jednoličnu kremu. Ulijte pire od smokava pa još izmiksajte.
  7. Preko podloge od keksa prelijte kremu i sve zajedno ohladite najmanje šest sati.
  8. Tankim nožićem tortu odvojite od obruča. Obruč maknite, tortu ukrasite svježim smokvama i usitnjenim keksom i poslužite hladnu.
  9. Ovu tortu u hladnjaku možete čuvati do tri dana.

Savjet: Tortu ćete najlakše složiti odmah na tanjuru za posluživanje koji mora biti potpuno ravan i na koji prije treba staviti obruč od kalupa za torte. Ali možete je i klasično slagati u kalupu pa kasnije izvaditi.

Začini inspiracije

Monozačini