Lángosok
- Recept by coolinarika.com -Još jedno konkretno jelo, čiji dominantan okus pružaju češnjak i ljuta papričica, pružit će vam dovoljnu energiju i snagu za dnevne napore. Od krumpirova tijesta oblikujte tanke lepinje, ispecite i poslužite toplo uz vrhnje, češnjak i feferone.
Priprema
Krumpir skuhajte u ljusci i još topao ogulite i naribajte. U 50 ml toplog mlijeka dodajte izmrvljeni kvasac i šećer. Ostavite ga na toplom mjestu oko 5 minuta. U zdjelu stavite brašno, dodajte sol, krumpir, Vegetu, ulje, dignuti kvasac i preostalo toplo mlijeko. Sve zajedno izmiješajte električnom miješalicom i pokriveno ostavite stajati na toplom mjestu da se diže 40-ak minuta. Od dobivenih komadića tijesta oblikujte tanke lepinje debljine oko 2 cm, pa ih pecite na zagrijanom ulju sa svake strane oko 3 minute, dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. Pečene lepinje stavite na upijajući papir kako bi se upila suvišna masnoća. Za umak, vrhnje pomiješajte s malo soli, nasjeckanim češnjakom i feferonom.
Posluživanje: Lángosok poslužite topao uz umak od vrhnja.
Savjet: Češnjak i ljutu papričicu možete pomiješati s 50 ml ulja, pa u tom slučaju izostavite vrhnje.