Torta od oraha
- Recept by coolinarika.com -Ova torta nije za kulinarske “lijenčine” jer njezina priprema zahtijeva puno ljubavi i truda koji će se višestruko vratiti. Cimet, muškatni oraščić i rum dat će joj posebnu aromu, a orasi u biskvitu i kremi zadovoljit će ljubitelje klasičnih okusa.
![Torta od oraha](https://piovariations.cdn.podravka.net/f4da99d6-610d-11eb-b918-0242ac12001c/v/f2b1f6a6-64bc-11eb-b6c2-0242ac130010/1024x768-f2b21802-64bc-11eb-a115-0242ac130010.jpeg)
Priprema
Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca istucite u čvrsti snijeg i umiješajte pola količine šećera. Žumanca pjenasto izmiješajte s preostalim šećerom i dodajte rum. U izrađena žumanca naizmjence umiješajte brašno i tučene bjelance te na kraju mljevene orahe. Smjesu ulijte u uljem namazan i pek-papirom prekriven oblik za tortu promjera 24 cm i pecite na temperaturi od 180°C oko 35 minuta. Pećnicu isključite, a biskvitno tijesto ostavite u pećnici da se ohladi. Za kremu, brašno, šećer i vanilin šećer izmiješajte sa 150 ml hladnog mlijeka i dobro izmiješajte električnom miješalicom. Ostatak mlijeka zakipite, u njega izlijte pripremljenu smjesu i miješajući kuhajte na laganoj vatri 6-7 minuta, dok ne dobijete gustu kremu. U ohlađenu kremu dodajte mljevene orahe, cimet, rum, muškatni oraščić, limunovu koricu i sok te maslac koji ste prethodno pjenasto izradili. Pečeni i ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela. Svaki list biskvitnog tijesta premažite sa 2-3 žlice kreme. Površinu i rubove torte također premažite kremom i pospite mljevenim orasima.
Posluživanje: Tortu od oraha dobro ohladite i poslužite. Po želji možete je ukrasiti čokoladnom glazurom i orasima.
Savjet: Svaki biskvitni list torte možete premazati najprije tankim slojem džema od marelice, a zatim kremom.