Valentinovo

Ljubav ide kroz želudac

Parfe tart s jagodama

Zahvaljujući prozračnoj kremi, ovaj parfe tart lagan je desert kojemu krema od svježih jagoda daje poseban miris domaćih voćnih kolača. Iako malo zahtjevnija za izradu, isplati se čekanje na ovu mirisnu i zanosnu slasticu.

  • 120 min
  • Srednje zahtjevno
Parfe tart s jagodama

Sastojci

Za koru:

  • 150 g Podravka Glatkog brašna
  • 30 g šećera
  • prstohvat soli
  • 80 g hladnog maslaca
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica po potrebi hladne vode

Za parfe kremu s jagodama:

Za puding kremu od jagoda:

Za dekoraciju:

  • svježe jagode
  • listići mente ili matičnjaka

Priprema

  1. Prašak za puding pomiješajte sa šećerom. Od hladnog mlijeka oduzmite 6 žlica i dobro ih promiješajte sa smjesom pudinga i šećera.
  2. Ostatak mlijeka skuhajte, odmaknite s vatre i dodajte mu razmućeni prašak za puding te miješajući kuhajte 1 – 2 minute.
  3. Puding prekrijte plastičnom folijom tako da dodiruje površinu i ohladite na sobnu temperaturu.
  4. Za parfe kremu, u hladno mlijeko dodajte mješavinu za kremu.Električnom miješalicom lagano promiješajte te nastavite miješati 4 minute (najvećom brzinom) da dobijete kremu željene gustoće.
  5. U kremu umiješajte narezane jagode, pa sve zajedno prebacite u okruglu zdjelu odgovarajućeg promjera koju ste obložili plastičnom folijom. Neka promjer zdjele bude oko 1 cm manji od promjera kalupa za tart.
  6. Stavite u zamrzivač da se dobro stisne. Ne mora se zamrznuti, samo dobro ohladiti. Dok se puding i krema hlade, pripremite koru za tart.
  7. Brašno, sol, šećer i maslac pomiješajte, a zatim trljanjem među dlanovima formirajte mrvičastu smjesu.
  8. Dodajte žumanjak i po potrebi malo hladne vode, pa umijesite tijesto.
  9. Razvaljajte ga i prebacite u namašćeni kalup za tart promjera 24 cm, pazeći da dobro utisnete tijesto u stranice. Ohladite u zamrzivaču dok se pećnica ne zagrije na 180°C.
  10. Pecite 12-14 minuta, nmakon čega izvadite 'uteg' pa pecite bez njega dok tijesto ne dobije lijepu boju, još 5-7 minuta. Ohladite.
  11. Mikserom dobro izradite maslac za puding kremu sve dok ne postane blijed i kremast.
  12. U maslac malo po malo dodajte ohlađeni puding i miksajte dok ne dobijete čvrstu kremu.
  13. Kremu prebacite i slastičarsku vrećicu s otvorenim zvjezdastim nastavkom.
  14. Koru za tart stavite na vrh zdjele s parfe kremom, sve zajedno okrenite kako biste kremu prebacili u koru
  15. S kreme odstranite plastičnu foliju, a zatim kolač ukrasite ružicama od puding kreme s jagodama.
  16. Dodatno ukrasite svježim jagodama i listićima mente ili matičnjaka.

Savjet: Prilikom pečenja na tart stavite aluminijsku foliju ili papir za pečenje pa uspite suhi grah ili rižu tako da pokriju cijelu površinu tarta – oni služe kao uteg koji će osigurati da tijesto za vrijeme pečenja zadrži oblik.

Tekuće rapsodije

Nema muke, a svako jelo ide “od ruke”