Sushi s lososom - chirashi

Chirashi je japansko jelo koje je jednostavnije za pripremu od sushi rolica jer se priprema u zdjeli. U ovom receptu chirashi smo pripremili u obliku malih zalogaja pa ih svakako preporučujemo kao finger food svim ljubiteljima japanske kuhinje.

  • 55 min
  • Srednje zahtjevno
Sushi s lososom - chirashi

Sastojci

  • 260 g Riže Sant Andrea Zlato Polje
  • 950 ml vode
  • 2 mlada luka
  • 200 g dimljenog lososa
  • 75 g oguljenih štapića bambusa
  • 2 žlice umaka od soje
  • 75 g shiitake gljiva
  • 80 g mrkve
  • 1,5 žlice šećera
  • ¾ žličice soli
  • 50 ml rižinog octa
  • 25 g rižinih rezanaca

Priprema

  1. U posudi zakuhajte 550 ml vode, dodajte ispranu rižu i na laganoj vatri kuhajte dok riža ne upije svu vodu. Rižu odmah prebacite u veću posudu, zalijte s rižinim octom pomiješanim s ½ žličice soli i 1 žlicom šećera i brzo promiješajte. Rižu pustite da se dobro ohladi.
  2. Mrkvu ogulite, narežite na kockice, zalijte sa 150 ml vode, dodajte prstohvat soli i preostali šećer. Kuhajte na srednjejakoj vatri 3-5 minuta. Procijedite i pustite da se ohladi.
  3. Malo vode zakuhajte, uklonite s vatre i u nju dodajte rižine rezance, pa kad omekšaju procijedite ih i sitno nasjeckajte.
  4. U posudu stavite 250 ml vode, klobuke shiitake gljiva sitno narezanih na kockice, umak od soje, preostali šećer i štapiće bambusa narezane na rezance dužine oko 1 cm. Poklopljeno kuhajte na laganoj vatri 20 minuta i dok sva tekućina ne ispari.
  5. Smjesu pustite da se dobro ohladi, pa ju pomiješajte s pripremljenom mrkvom i rižom. Smjesu podijelite na 20 jednakih dijelova i rukama svaki dio oblikujte u pravokutnik 2,5x5 cm.
  6. Losos narežite na veličinu rižinih pravokutnika i položite na njih.
  7. Mladi luk prerežite na 3 dijela i svaki dio narežite na dugačke tanke rezance, pa ih rasporedite po lososu. Držite u hladnjaku do posluživanja.

Posluživanje: Držite u hladnjaku do posluživanja.

Savjet: Mladi luk možete zamijeniti svježim mladim mahunama.

Ajvar

Razmazi svoje nepce