Šiš ćevapčići s ajvarom

Zamislite li na jelovniku glavno jelo od miješanog mljevenog mesa s omiljenim dodatkom od povrća u lepinji, svi će ljubitelji tradicionalne kuhinje pogoditi da su na jelovniku šiš ćevapčići s ajvarom.

  • 40 min
  • Jednostavno
Šiš ćevapčići s ajvarom

Sastojci

Za povrće:

  • 120 g cherry rajčica
  • 1 salatni krastavac
  • 1 manji ljubičasti luk
  • zelena salata (rikula, matovilac ili potočarka)

Za preljev:

Priprema

  1. Mljevenom mesu dodajte ljuti ajvar, vrlo sitno nasjeckani luk, mineralnu vodu, mljeveni crni papar i prstohvat majčine dušice.
  2. Meso u zdjeli promiješajte zatvorenim dlanom da se svi sastojci dobro prožmu.
  3. Ostavite dobro pokriveno u hladnjaku nekoliko sati, a može i preko noći.
  4. Meso formirajte u duguljasti ćevap dugačak otprilike 20 cm i 2 cm u promjeru, pa kroz njega provucite drveni ili metalni ražnjić.
  5. Neka još neko vrijeme odstoji prije pečenja.
  6. Na dobro zagrijani roštilj (ili grill tavu) premazan uljem stavite meso.
  7. Vatru zatim smanjite (ako pečete na roštilju premjestite na dio roštilja na kojem je niža temperatura ) i polako pecite dok lijepo ne porumene.
  8. Šiš ćevap bi morao ostati sočan, pa pazite da ga ne presušite.
  9. Prije pečenja mesa pripremite narezano povrće.

Posluživanje: Šiš ćevap poslužite na sveže narezanom povrću, sa lepinjom za prilog. Za preljev, grčki jogurt pomiješajte s Ajvarom, te poslužite u zdjelici uz jelo.

Savjet: Lepinje prije posluživanja zagrijte na roštilju.

BILJE ZA OBILJE

Više okusa bez pokusa