Jer riža nije samo rižoto

Proširi svoj kulinarski horizont

Meksički složenac

Riža, meso, aromatičan umak i mješavina povrća zapečeni u jednoj posudi rezultirali su meksičkim složencem, posebnim zbog dodatka biranih začina. Zahvaljujemo blogeru Hungry Mile na ustupljenom receptu.

  • 70 min
Meksički složenac

Priprema

  1. Na zagrijano ulje stavite sitno narezani luk i popecite ga da omekša. Dodajte sitno nasjeckani češnjak, začine, papriku, zdrobljeni kim, origano i kajenski papar pa ih kratko popecite.
  2. Ulijte sjeckanu rajčicu i malo vode, dobro promiješajte, smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko 15 min.
  3. Rižu operite i stavite kuhati u zagrijani pileći temeljac (omjeru 1:3). Kuhajte poklopljeno oko 10 minuta i nakon kuhanja ne cijedite eventualni višak tekućine.
  4. U međuvremenu, grah i meksičku mješavinu isperite i ocijedite te nasjeckajte korijander. Sve umiješajte u rižu.
  5. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  6. Izrežite pileći file na odreske pa ih s obje strane posolite i pospite mljevenim crnim paprom. Zagrijte veliku tavu pa na malo ulja prepržite prsa. Pržite sa svake strane dok ne porumene (ne trebaju se ispeći, jer ćete ih dovršiti u pećnici).
  7. Pekač ili tavu u kojoj ćete sve zapeći premažite s malo ulja i rasporedite rižu s povrćem. Ako vam je riža upila svu tekućinu, podlijte s još malo temeljca ili vode. Po riži rasporedite pileće odreske i lagano ih utisnite.
  8. Svaki odrezak prelijte s oko dvije žlice umaka te na kraju položite plošku sira.

Savjet: Po želji pred kraj pečenja skinite foliju i još zapecite.

Plodovi šume na tanjuru

Čarobna šuma