Češka bijela juha (Kulajda)

Češka bijela juha (Kulajda) je gusta juha u kojoj se ne štedi na sastojcima, a osobito sa začinima. Papar, kim, piment, ljupčac i Vegeta oplemenjuju gustu juhu koja slovi kao simbol češke tradicionalne kuhinje.

  • 40 min
  • Jednostavno
Češka bijela juha (Kulajda)

Sastojci

Priprema

  1. Sušene gljive prelijte s malo vode, zagrijte do vrenja i kuhajte 5 minuta. Gljive ocijedite i potom dobro isperite kako bi juha ostala bijela.
  2. U velikom loncu zagrijte vodu pa dodajte popola prerezan luk, gljive, lovor, crni papar, kim, piment, ljupčac i Vegetu.
  3. Zagrijte do vrenja i kuhajte 15 minuta.
  4. U zdjelici pomiješajte vrhnje, brašno i malo vode, ulijte u juhu kroz cijedilo i dobro promiješajte pjenjačom.
  5. Dodajte krumpir narezan na kockice i kuhajte dok ne omekša, 10-ak minuta.
  6. Zatim dodajte ocat i kopar pa posolite po potrebi.

Posluživanje: Jaja posebno poširajte i poslužite u juhi ili ih poširajte u juhi.

Savjet: Sušene gljive možete zamijeniti s 250 g svježih koje samo prethodno prepržite na malo maslaca.

Puding

Zadrhtite od uzbuđenja