Češka bijela juha (Kulajda)
- Recept by coolinarika.com -Češka bijela juha (Kulajda) je gusta juha u kojoj se ne štedi na sastojcima, a osobito sa začinima. Papar, kim, piment, ljupčac i Vegeta oplemenjuju gustu juhu koja slovi kao simbol češke tradicionalne kuhinje.
![Češka bijela juha (Kulajda)](https://podravkaiovariations.azureedge.net/17b7139a-eca3-11ec-adf8-9e02b3172065/v/f2b1f6a6-64bc-11eb-b6c2-0242ac130010/1024x768-f2b21802-64bc-11eb-a115-0242ac130010.jpeg)
Priprema
Sušene gljive prelijte s malo vode, zagrijte do vrenja i kuhajte 5 minuta. Gljive ocijedite i potom dobro isperite kako bi juha ostala bijela. U velikom loncu zagrijte vodu pa dodajte popola prerezan luk, gljive, lovor, crni papar, kim, piment, ljupčac i Vegetu. Zagrijte do vrenja i kuhajte 15 minuta. U zdjelici pomiješajte vrhnje, brašno i malo vode, ulijte u juhu kroz cijedilo i dobro promiješajte pjenjačom. Dodajte krumpir narezan na kockice i kuhajte dok ne omekša, 10-ak minuta. Zatim dodajte ocat i kopar pa posolite po potrebi.
Posluživanje: Jaja posebno poširajte i poslužite u juhi ili ih poširajte u juhi.
Savjet: Sušene gljive možete zamijeniti s 250 g svježih koje samo prethodno prepržite na malo maslaca.