Male Pavlove sa šljivama
- Recept by coolinarika.com -Snažan dojam ostavila je balerina Ana Pavlova svojim profinjenim plesom i inspirirala slastičare da joj uzvrate na najslađi način, uživajte i vi u šarmu baze kora, rakije i omiljenog pečenog voća.
Priprema
Šljive prerežite, izvadite koštice i stavite u posudu za pečenje. Pospite ih šećerom, cimet šećerom i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C da se peku 30 minuta. Nakon toga promiješajte i ostavite u pećnici 20-30 minuta tako da su vrata pećnice lagano otvorena. Kad su šljive pečene dodajte rakiju i pustite da se ohlade. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, postepeno dodajte šećer u prahu uz miješanje. Na kraju dodajte limunov sok i kakao. Na lim za pečenje prekriven papirom stavite 6 hrpica smjese. Žlicom raširite u krug tako da u sredini malo udubite. Pecite u pećnici zagrijanoj na 120 °C 40 minuta, a zatim ostavite da se ohladi u poluotvorenoj pećnici. Izvana moraju biti hrskave, a u sredini sočne. Za šlag, u posudu stavite hladno mlijeko i uspite sadržaj vrećice šlag hita. Miješajte električnom miješalicom da dobijete čvrsti šlag. Na svaku podlogu (meringue) stavite malo šlaga, zatim pečene šljive. Ukrasite listićima badema i poslužite.
Posluživanje: Male Pavlove sa šljivama poslužite sa šlagom posipanim listićima badema.
Savjet: Dodatak limuna i kakaa učinit će da je meringue izvana hrskav i čvrst, a iznutra sočan i mekan. Isti efekt bit će ako dodate neutralni ocat i Gussnel.