Jednostavan kolač od maka
- Recept by coolinarika.com -Ne samo da nekad nije bilo dekadskoga sustava mjera, nego nije bilo ni vaga. Iako su danas rijetke kuhinje bez priručne vage, bez čari nisu deserti koji se, zbog praktičnosti i uštede vremena, mjere na šalice, čaše i čašice, žlice i žličice…
Priprema
Električnom miješalicom pjenasto izmiješajte jaja i ulje. Postupno umiješajte šećer i mak koji ste prethodno samljeli. Naizmjenično dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko stalno miješajući. Izlijte tijesto u namašćen i pobrašnjen pleh (vel. 18×32 cm) i pecite oko 50 minuta na 180°C. Pečeno tijesto još toplo prepolovite i ostavite da se ohladi. Izmiješajte liker od marelice s vodom i natopite ohlađeno tijesto. Rastopite 3 žlice džema s malo vode i premažite jednu polovicu tijesta te je prekrijte drugom polovicom. Ponovno premažite džemom i prelijte čokoladnom glazurom.
Posluživanje: Tako pripremljeni kolač ukrasite čokoladnim ukrasima.
Savjet: Prije nego što tijesto stavite u pećnicu prethodno je zagrijte na preporučenu temperaturu.