Pirjana divlja patka

Lovački specijaliteti više nisu rašireni kao nekada, kada je lov bio važnom gospodarskom granom i kada su se na vlastelinskim imanjima priređivali lovovi. No, iznimna su jela sačuvana poput najboljih trofeja. Slučaj je to i s pernatom divljači.

  • 100 min
  • Srednje zahtjevno
Pirjana divlja patka

Sastojci

Priprema

  1. Očišćenu patku dobro natrljajte mješavinom soli, papra, Vegete i izgnječene borovice te je ostavite da odstoji oko pola sata.
  2. Stavite je u posudu za pečenje na vruće ulje i obložite ploškama slanine. Dodajte mrkvu i peršin narezane na kolutiće, luk narezan na veće kriške, lovorov list i komadić tanko rezane limunove kore.
  3. Pecite u zagrijanoj pećnici na temperaturi od 180°C oko sat i pol te po potrebi podlijevajte vinom i vodom.
  4. Pečenu patku narežite na komade, složite na ugrijani tanjur, pokrijte i držite na toplom.
  5. Povrće pobrašnite, zalijte s malo vode, prokuhajte i propasirajte. Ponovno ga ugrijte, po potrebi dosolite i prelijte preko narezane patke.

Posluživanje: Pripremljenu patku poslužite s okruglicama od kruha ili valjušcima od krumpira.

Savjet: U umak možete po želji dodati malo blagog vinskog octa i žličicu šećera.

Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće