Varivo od ječma i graha

Krepko jelo iz stare hrvatske kuhinje mudar je spoj ječma i graha iz kojeg je stvorena bogata, gusta, zimska juha koja će u hladnim danima poslužiti i kao glavni obrok. Dodate li joj žličicu kumina, spriječit ćete “plus efekt” vragolastog graha!

  • 50 min
  • Srednje zahtjevno
Varivo od ječma i graha

Sastojci

Priprema

  1. Ječmenu kašu uspite u kipuću slanu vodu, promiješajte i kuhajte dok kaša ne omekša (oko 30 minuta) i ocijedite.
  2. Na ulju kratko popecite nasjeckani luk i pancetu narezanu na kockice.
  3. Posudu maknite s vatre, dodajte 200 ml vruće vode, pa nastavite pirjati na laganoj vatri 15-ak minuta.
  4. Dodajte potom lovorov list, Vegetu, kumin, kuhani ječam i grah. Zalijte s oko 1, 2 l vode i zajedno kuhajte još 10 minuta.
  5. Pred kraj kuhanja umiješajte kiselo vrhnje u koje ste razmutili Gussnel i papriku u prahu. Jelo po potrebi još malo posolite.

Posluživanje: Prije posluživanja pospite peršinom i poslužite uz popečeni topli kruh.

Savjet: Juhu po potrebi razrijedite s još malo vode. Stajanjem jela ječam bubri.Ovo možete i zamrznutiZamrzavanje: Varivo pripremite do 4. koraka. Ohladite ga, rasporedite u odgovarajuće posude s poklopcem ili plastične vrećice i zamrznite.Odmrzavanje: Posude ili vrećice s varivom nakratko uronite u vruću vodu kako bi se zamrznuto varivo odvojilo od stijenki. Zatim ga prebacite u posudu s malo vode i zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne otopi. Ako je potrebno, jelo još razrijedite vodom i završite s 4. korakom.Trajnost: 90 dana.

OD VIŠKA GLAVA BOLI

Nek okus dođe u fokus