Slastice i kolači

Slatka napast

Krafne s kremom od vanilije i džemom od marelice

Mirisne i slasne krafne sa šećerom na vrhu neodoljivo su privlačne već na prvi pogled, a kombinacija kreme od vanilije i džema od marelice stvara savršenu cjelinu.

  • 120 min
  • Srednje zahtjevno
Krafne s kremom od vanilije i džemom od marelice

Sastojci

Za krafne:

  • 1 kg Mješavine za fritule i krafne Podravka
  • 70 g svježeg kvasca
  • 70 ml ulja
  • 3 jaja
  • 4 žlice ruma
  • 260 ml mlake vode
  • naribana korica 1 limuna
  • 1/2 mahune vanilije (sjemenke)
  • 1 l suncokretovog ulja za prženje
  • 50 g sitnog kristal šećera za posipanje
  • ostrugane sjemenke ½ mahune vanilije

Za kremu:

Priprema

  1. Kvasac razmrvite, prelijte s nekoliko žlica tople vode i otopite. Pospite s nekoliko žličica mješavine za fritule i krafne, pa ostavite stajati 5 minuta da se kvasac aktivira.
  2. Mješavinu za fritule i krafne stavite u posudu, dodajte pripremljeni kvasac, ulje, jaja, rum, vodu, naribanu koricu limuna i vaniliju.
  3. Miješajte mikserom, nastavkom za tijesto na niskoj brzini.
  4. Umiješeno tijesto rukama oblikujte u kuglu, prebacite ga u čistu zdjelu, pokrijte prozirnom folijom ili vlažnom krpom te ga ostavite na sobnoj temperaturi da udvostruči volumen (oko 30 minuta).
  5. Udvostručeno tijesto premijesite, a zatim ga razdijelite na 23 komada težine oko 70 g. Svaki komad tijesta rukama oblikujte u kuglicu – krafnu.
  6. Krafne složite na lim za pečenje koji ste lagano pobrašnili i vodite računa o razmaku.
  7. Pokrijte ih folijom ili važnom krpom i ostavite dizati još 60 minuta na sobnoj temperaturi.
  8. Za kremu od vanilije, u posudi debljeg dna pomiješajte mlijeko i Vanilin šećer u pa zagrijte do točke vrenja.
  9. Dok se mlijeko grije, u zdjelici pomiješajte žumanjke, šećer, škrobno brašno i sol. Dodajte 4 – 5 žlica mlijeka te sve dobro izmiješajte.
  10. U zagrijano mlijeko polagano ulijte mješavinu iz zdjelice i sve snažno miješajte pjenjačom, nad laganom vatrom, da se počne zgušnjavati. Pažljivo miješajte kako krema ne bi zagorjela na dnu.
  11. Kada se krema zgusne, maknite je s vatre, premjestite u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi.
  12. Izradite slatko vrhnje u šlag pa ga pomoću miksera umiješajte u ohlađenu kremu.U dubljoj posudi ulje zagrijte na 170°C.
  13. Pržite krafne tako da pažljivo rukama spustite jedenu po jednu u zagrijano ulje. Uvijek gornju stranu stavite prvu u ulje i nemojte pržiti više od 4 do 5 krafni istovremeno.
  14. Pržite ih prvo dvije minute u poklopljenom loncu, zatim otklopite i pažljivo okrenite krafne te nastavite ih pržiti još 2 – 3 minute.
  15. Pržene krafne izvadite iz ulja pomoću šupljikave žlice i odložite ih na kuhinjskom ubrusu kako bi se ocijedio višak masnoće.
  16. Još tople krafne uvaljajte u mješavinu šećera i vanilije, a kada se potpuno ohlade nadjenite ih kremom od vanilije i džemom od marelice.

Posluživanje: Poslužite ih i uživajte.

Savjet: Tijesto je potrebno dobro umijesiti kako bi postalo glatko i elastično, pa će vam, za to trebati barem 15 minuta.

OD VIŠKA GLAVA BOLI

Nek okus dođe u fokus